Създадоха нова носима технология – за растения

Растенията не могат да говорят, когато са жадни. А когато се появят визуалните признаци на дехидратация – нхапример сбръчкване или покафеняване на листата – вече е късно, растенията са в тежко състояние. За да откриват загубата на вода у растенията навреме, изследователи са създали носим сензор за листата на растенията. Системата безжично предава данни към смартфон-приложение, което позволява дистанционно отчитане на стреса от сушата в градините.

Когато стане дума за носими устройства, обикновено си представяме обикновените крачкомери. Някои интелигентни могат да наблюдават електрическите импулси от активността на сърцето на потребителя с електроди, които докосват кожата. И тъй като много устройства могат безжично да споделят събраните данни, лекарите могат да наблюдават и оценяват здравето на пациентите дори от разстояние.

По подобен начин носимите устройства за растения биха могли да помогнат на фермерите и градинарите да наблюдават дистанционно здравето на своите насаждения, включително съдържанието на вода в листата – ключовият маркер за метаболизма и сушевия стрес. По-рано изследователите разработваха метални електроди за тази цел, но електродите са трудни за използване – те трябва да останат прикрепени, а това понякога е нелека задача.

Ренато Лима и колегите му искали да измислят дизайн, който да е надежден за дългосрочно наблюдение на водния стрес на растенията, като същевременно остава на мястото си. Изследователите създали два вида електроди: единият е изработен от никел, депозиран в тесен, криволичещ модел, а другият, изрязан от частично изгоряла хартия, покрита с восъчен филм. Когато екипът прикрепил двата електрода към отделените листа от соя чрез прозрачна лепяща лента, електродите на базата на никел дали по-добри резултати, произвеждайки по-точни сигнали при изсъхването на листата.

На тази база изследователите създали носимо устройство за растения с метални електроди с криволичещ дизайн, за който има данни, че позволява по-добро прикрепване. Учените го прикрепили към живо растение в оранжерия.

Устройството безжично споделя данни към смартфон-приложение и уебсайт, а простата, бърза техника за машинно обучение успешно преобразува данните в проценти загубено водно съдържание. Изследователите казват, че наблюдението на съдържанието на вода в листата може косвено да предостави информация за излагането на вредители и токсичните агенти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*