Небостъргачите могат да станат гравитационни батерии

Възобновяемата енергия е непостоянна, затова съхранението и освобождаването на енергия ще бъдат от решаващо значение през следващите няколко десетилетия. Изследователи от IIASA представиха интересно решение, предлагайки да превърнат небостъргачите в гигантски гравитационни батерии за евтино съхранение на възобновяема енергия.

Концепцията е проста: излишъкът от възобновяема енергия може да се използва за повдигане на нещо тежко до по-висока точка. След това тази енергия може да бъде освободена чрез използване на гравитацията за спускане на товара и задвижване на някакъв вид генератор.

Изследователи от Международния институт за приложни системни анализи (IIASA) във Виена, Австрия, разгледаха височината и местоположението на небостъргачите и в тях видяха огромно количество предварително изградени хранилища за енергия, които чакат да бъдат отключени.

Лифтовата система за съхранение на енергия (LEST), предложена от учените, ще използва съществуващите асансьорни системи във високи сгради. Много от тях вече са проектирани с регенеративни спирачни системи, които могат да събират енергия при спускането на асансьора, така че ефективно могат да се разглеждат като предварително инсталирани генератори на енергия. LEST също може да ще използва свободните пространства в цялата сграда, в идеалния случай близо до горната и долната част.

LEST би могла да се възползва от всеки престой на асансьора, местейки нагоре-надолу тежки предмети – големи контейнери с мокър пясък например. Когато има излишък на електроенергия от ВЕИ, контейнерите ще се издигат към върха на сградата, а при нужда от електричество в мрежата – тежестите ще се спускат.

Екипът на IIASA предлага и изграждането на серия от автономни роботи за боравене с контейнерите с тежестите. Същевременно тежестите не трябва да са много обемисти, за да не пречат на хората да се качват в асансьорите. Роботите могат да бъдат програмирани да извеждат товара, ако има много пътници, желаещи да се качат на асансьора и надишаващи пределната тежест. Алгоритми могат да определят най-подходящите моменти за издигане на тежестите тяхното спускане, така че да не превръщат асансьорната система в кошмар за обитателите на сградата.

Всичко това изглежда нелесно, но има някои аргументи да се разсъждава над предложението. LEST има някои уникални характеристики, които биха могли да й осигурят място в реалността. На първо място подобна система ще се намира точно във вътрешността на градовете – тоест там, където най-много има нужда от електроенергия в пиковите часове. Съществуващите високи сгради са многобройни – това също е аргумент. Надпреварата за построяване на още по-високи конструкции също е на ход и не спира.

Разбира се, екипът тепърва трябва да разреши и някои предизвикателства. Сезонните колебания може да имат голямо значение. Трябва да се прецени каква тежест може да носи всяка отделна конструкция. Влиянието на системата върху използването на площите също трябва да бъде преценено – традиционно имотите по най-високите етажи са най-скъпи, в долната част на сградата пък са разположени паркингите.

Екипът на IIASA изчислява, че сега съществуващите високи сгради в света могат да бъде превърнати в някъде между 30 и 300 гигаватчаса системи за съхранение на енергия. Е, горната част на този диапазон определено оправдава усилията за обмисляне на концепцията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*