Зелените покриви си струват разходите

Зелените покриви, известни също като покривни градини, са красиви на вид, но не в това е основното им достойнство – те служат като топлоизолация за сградите, задържат водата при проливен дъжд, намаляват ефекта на топлинния остров. Ако погледнем на тези екстри като на придобивки или като на „услуги“, те струват пари – и сумата на тези пари определено оправдава инвестицията в зелен покрив, твърдят учени.

Изследването е дело на учени от „Reed College“ в сътрудничество с Университета на Илинойс и Портландския държавен университет. Те са изследвали ползите от зелените покриви, както и въпроса колко пари са готови да платят жителите на Портланд, за да увеличат броя на зелените покриви в целия град.

„Страните по света инвестират значителни публични ресурси, за да намалят въздействието на дъждовните води“, обяснява Ейми Андо, професор по селскостопанска и потребителска икономика в Университета на Илинойс. „Зелените покриви са част от решението, защото улавят част от дъжда, който иначе би попаднал в канализационните системи. Познаването на ползите от инвестициите в зелени покриви е важно за прилагането на правилни публични политики“.

В проучването изследователите са се постарали да остойностят важните свойства на зелените покриви: намаляването на водния приток към канализацията при проливен дъжд и съответно редуцирането на риска от наводнение; намаляването на ефекта на градския топлинен остров; повишеното присъствие на опрашители като пчели и пеперуди. Тези стойности са значими. Екстремните валежи стават все по-често явление на все повече места по света. Те водят до наводнения, маериални щети, задръстване на канализацията, промяна на качеството на транспорта и имотите. Топлинният остров също коства много. Свръх-жегата влияе на здравето на хората и дори коства човешки животи, а повишената потребност от охлаждане на офисите и домовете натоварва електропреносните мрежи.

Оценката на изследователите сочи, че средно гражданите на Портланд са готови да платят по 442,40 долара на домакинство за екстрите, осигурявани от зелените покриви: намаляване на средните температури с 1 градус, намаляване на броя на случаите на преливане на канализацията с три на година, увеличане на популацията на опрашителите със 150%.

Ако всички граждани в тестовия град Портланд се включат в потенциална програма за зелени покриви с подобно финансиране, биха се събрали 116,8 милиона долара за финансиране на инициативата. Разходите биха били бъдат добавени като месечни вноски към битовите сметки, а зелените покриви биха били монтирани година след като програмата бъде напълно финансирана.

Докато респондентите в проучването, които някога са посетили или са видели зелен покрив, са демонстрирали най-голяма степен на готовност да платят, за да подкрепят програмата, респондентите, които не са знаели нищо за зелените покриви преди да анкетата, също са подкрепили идеята за програма за зелени покриви в града си. Освен това хората като цяло предпочитат екопокривите да бъдат по-равномерно разпределени из града, а не концентрирани само в центъра му.

1 коментар

  1. По-добре да сложат слънчеви панели на покривите – по-малко поддръжка изискват, а ще се изплатят.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*