Полупрозрачна перовскитна соларна клетка става за прозорци

Разработването на полупрозрачни слънчеви клетки, които могат да превърнат прозорците в генератори на енергия, продължава упорито. Сега австралийски изследователи са създали перовскитни соларни клетки от следващо поколение с ефективност на преобразуване от 15,5%, за да повишат стабилността на „слънчевите прозорци“, като същевременно позволяват преминаването на повече естествена светлина.

Изследователите от университета „Монаш“ във Виктория и Организацията за научни и индустриални изследвания на Британската общност (CSIRO) по-рано бяха разработили полупрозрачни перовскитни слънчеви клетки (ST-PeSC), които позволяват преминаването на 10% от видимата светлина. Тези фотоволтаици постигнаха 17% ефективност на преобразуване на светлината в енергия. Непрозрачните силициеви покривни клетки работят с около 20% ефективност.

Сега същият екип, ръководен от професор Яцек Ясиеняк от катедрата по материалознание и инженерство на университета „Монаш“, вече е разработил нови формули за соларните клетки, използвайки комбинация от цезий и формамидиний в първоначалния състав на перовскита. Ефективността на преобразуване е различна за двата вида: съответно 15,5% при първите и 4,1% при вторите. Средната пропускливост на светлината е респективно 20,7% и 52,4%.

Въпреки че коефициентите на преобразуване на светлината са по-ниски от предишните резултати, професорът казва, че количеството видима светлина, преминаваща през клетките, сега се доближава до нивата, подходящи за остъкляване. Това увеличава потенциала им да бъдат използвани в широк спектър от приложения в реалния свят.

„Тази разработка ни осигурява голяма стъпка напред към реализирането на високоефективни и стабилни перовскитни устройства, които могат да бъдат използвани като слънчеви прозорци,“коментира Ясиеняк.

Изследователите посочват, че цезиевите и формамидиниеви ST-PeSC демонстрират и отлична дългосрочна стабилност, бидейки тествани при непрекъснато осветление и нагряване. Резултатите от изследването, публикувани наскоро в Advanced Science, показват, че базираните на цезий и формамидиний ST-PeSC поддържат 85% от първоначалната си ефективност на преобразуване на енергия след 1000 часа при непрекъснато осветление. Това ги прави привлекателни кандидати за мащабно производство.

Докато използването на фотоволтаични стъкла за остъклението на сградите все още е в ранен етап, но то все по-често се обмисля от разработчиците. Опитите да се направят фотоволтични прозрачни прозорци вече се радват на някои успехи, които обещават скоро да превърнем „дупките“ в стените в нещо повече от източник на дневна светлина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*