Създадоха индустриален процес за „мобилно“ рециклиране на соларни панели

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Индустриален процес за мобилно рециклиране на соларни панели е разработила немската компания Flaxres. Тя казва, че е прехвърлила патентованата си технология към промишлен процес и вече е готова с пилотна система за мобилно рециклиране на слънчеви панели.

Основата за пробива е успешно завършен масов тест с рециклирането на 7,5 тона слънчеви модули в завода на Flaxthor, при което са добити повече от 200 кг силиций и 4 кг сребро, както и 4,9 тона стъкло от най-високо качество. Заводът е в Дрезден и има потенциален капацитет за рециклиране от над 1000 тона годишно.

Новата инсталация обаче служи само като място за разработка. Там ще се експлоатира пилотна производствена инсталация с максимален капацитет от 10 тона на ден, за да се тестват нови и оптимизирани стъпки на процеса за пълна автоматизация. Пилотната инсталация на компанията постига време на цикъл от 10 секунди на модул.

Въз основа на този прототип Flaxres разработва мобилно оборудване, което ще се побира в транспортен контейнер и ще се отдава под наем на клиенти, каза той. Планът на фирмата е да предлага услугата по мобилно рециклиране, като започне изграждането на мобилните станции през 2024 г. и те да бъдат достъпни за клиентите до 2025 г.

Според говорител на Flaxres, вече са подписани няколко договора с клиенти, опериращи в международен план. „Заводите обаче няма да бъдат продавани, а само отдавани под наем на месечна база с нашия персонал.“

Инсталациите са подходящи както за кристални, така и за тънкослойни модули и могат да обработват модули с повредени стъкла. Всички модули биват разделени на основните си компоненти с ниско потребление на енергия. Възстановените материали са с високо качество благодарение на разработения специален процес на разделяне и по този начин могат да позволят истинска икономика на рециклиране. Компанията не разчита на химикали за своя процес на рециклиране, добави той.

Количествата слънчеви модули, генерирани годишно за рециклиране, все още са твърде малки. До края на десетилетието обаче се очаква количеството дса нарасне драстично, особено в Германия, където обемът ще достигне около 400 000 тона към 2030 г. от тези соларни модули само за Германия, според Flaxres.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*