Соларен масив ще захранва най-големия телескоп в света

Соларен масив ще захранва обсерваторията Паранал в пустинята Атакама (снимка: ESO и Grupo Saesa)

Соларен фотоволтаичен масив с мощност от 9 MW влезе в експлоатация в обсерваторията „Паранал“ в пустинята Атакама в Чили. Обсерваторията се намира на 2635 метра надморска височина и е управлявана от Европейската южна обсерватория (ESO). Фотоволтаичната централа е предназначена да захранва и най-големия телескоп в света, който в момента се изгражда в обсерваторията.

Централата е разделена на два подблока с мощност съответно 4 MW и 5 MW.

Първото от двете съоръжения има за цел да покрие текущото и очакваното търсене на енергия на обсерваторията през деня. По това време пиковото търсене на енергия идва от охладителните системи на множеството телескопи, работещи там, включително Много големия телескоп (VLT), който е най-модерният в света, работещ в оптика и детектори в спектъра, близък до инфрачервения.

Втората инсталация е оразмерена да покрие общото потребление на енергия на Изключително големия телескоп (ELT), който в момента е в процес на изграждане и ще стане най-големият оптичен телескоп в света с главно огледало от 39 метра в диаметър.

Фотоволтаичният комплекс се състои от 18 565 двустранни панела, инсталирани на тракери, разпределени върху 7,2 хектара земя. Изграждането му отне девет месеца и изискваше обща инвестиция от 10 милиона долара.

Излишната енергия от централата ще бъде инжектирана в Националната електрическа система.

Началото на работата на ELT е планирано за края на това десетилетие и се твърди, че това ще бъде телескоп, който ще революционизира астрономията, тъй като трябва да открива планети, подобни на Земята, които обикалят около други звезди. Това може да е първият инструмент, който открива доказателства за живот извън нашата слънчева система.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*