Великобритания дава 44 млн. лири за засаждане на дървета

Правителството на Обединеното кралство обяви сериозен нов ресурс за плановете си за значително разширяване на горската покритие на страната. Кабинетът потвърди, че отпуска 44,2 милиона британски лири за проекти, предназначени да осигурят около 2300 хектара нови дървета.

Средствата са най-новата вълна от финансиране от фонд на стойност 750 млн. лири, наречен „Природа за климата“. Той има за цел да разшири горите в близост до градове, градчета, села и реки, така че да подобри обществения достъп до природата, да намали риска от наводнения по теченията на реките и да разшири естествените въглеродни поглъщатели в подкрепа на целите на Обединеното кралство за намаляване на въглеродните емисии.

Новите дървета, които ще бъдат засадени с отпуснатите 44 млн. лири, би трябвало да абсорбират 600 000 тона въглероден диоксид до 2050 г. Това следва да доведе до спестяване на емисии и осигуряване на по-мащабни екосистемни услуги, оценявани на близо £100 милиона.

„Инвестицията ще създаде по-големи, добре проектирани и по-разнообразни гори, които ще бъдат по-устойчиви спрямо изменението на климата, както и спрямо природни опасности като горски пожари и бури – играейки важна роля в това да ни помогнат да се адаптираме към все по-топлия свят“, гласи анонсът на правителството. „Тези гори ще помогнат за намаляване на риска от наводнения в уязвимите райони, ще осигурят устойчива дървесина, отглеждана в Обединеното кралство, и ще предоставят повече места за развитие на природата и биоразнообразието.“

„Нашите икономики, поминък и благополучие разчитат на природата“, каза министърът на околната среда лорд Зак Голдсмит. „Освен че помага за справянето с въздействието на изменението на климата и загубата на биоразнообразие, това ново финансиране ще създаде разнообразни горски пейзажи в цялата страна и ще подобри здравето и благосъстоянието на местните общности, като им даде повече възможности да се наслаждават на природата на прага си.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*