26-годишен инженер планира да произвежда слънчева енергия през нощта

„Tons of Mirrors“ е името на енергийна компания, която се фокусира върху това да направи слънчевата енергия по-евтина и достъпна. Нейният създател се е амбицирал да превърне слънчевата светлина в 24-часов феномен.

Изпълнителният директор на компанията Бен Новак е 26-годишен технологичен новатор, който преди това е работил в Space X. Новак има планове да инсталира специална конструкция в космоса, включваща големи огледала, които могат да пренасочват слънчевата светлина към слънчевите панели на Земята през нощта.

„Днес, със слънчевите панели, които имаме, е налице индустрия за 20 милиарда долара годишно“, каза Новак. „Това, което изграждам, е по-голямо от всеки един от пазарите, които съществуват в момента“.

Инсталацията ще бъде разположена на Международната космическа станция (МКС), за да осигури 24-часов достъп до слънчева енергия. Системата ще обикаля в космоса, докато отразява слънчева светлина към Земята, за да улесни улавянето на слънчевата енергия.

Идеята за орбитални слънчеви рефлектори е представена за първи път през 1977 г. Оттогава много учени се заиграват с идеята.

Изследователи от университета в Глазгоу в момента работят върху широкомащабна сателитна слънчева рефлекторна технология, която би позволила на големи слънчеви ферми да получават слънчева светлина дори през нощта. Китай също обяви планове да пусне „изкуствени луни“ в космоса. Твърди се, че отразяващите обекти имат достатъчно светлина, която може да замени уличните лампи и това може да стане още тази година.

Според Новак, първоначалната идея е била да има „безкрайно дълга“ вакуумна тръба, съдържаща насочени към слънчевата светлина огледала, разположена в космоса. Той обаче преразгледал идята си поради нейния мащаб и ресурсите, които би изисквала. С настоящата му идея голям сноп светлина може да бъде стеснен в един лъч.

Дръзката идея на Новак ще трябва да се справи с доста предизвикателства. Освен да намали разходите за конструкцията той трябва да я проектира така, че да е лека и лесна за управление. Към това не може да не се добавят и геополитическите предизвикателства на работата в космоса, особено по проекти за евтина и чиста енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*