Нидерландия сваля ДДС до 0% за домашните фотоволтаици

Нидерланското правителство планира да намали данъка върху добавената стойност (ДДС), прилаган към фотоволтаичните системи, използвани в жилищни приложения, от 21 на 0%.

„Мярката ще бъде част от новия Закон за данъчното облагане за 2023 г. и все още се нуждае от окончателно парламентарно одобрение“, каза нидерландският соларен анализатор Питър Сегаар. „Тъй като страната е твърд поддръжник на решението на Европейската комисия да позволи този вид освобождаване от данъци, се очаква тази мярка да бъде въведена до края на тази година.“

Сградно-интегрираните фотоволтаични (BIPV) системи не бяха включени в предложението. „Но част от ДДС, платен за тези инсталации, все още може да бъде поискан от собствениците на жилища. По-голямата част от жилищните сгради обаче имат конвенционални фотоволтаични системи, монтирани върху покривни керемиди или плоски покриви с монтажни системи“, обясни Сегаар.

Според него, около 1,58 милиона нидерландски домакинства са били оборудвани с жилищни фотоволтаични системи в края на 2021 г. „Тези системи имат общ капацитет от 5,6 GW“, каза още той.

Понастоящем страната поддържа покривните соларни системи чрез схема за нетно измерване. Перспективата за намалена възвръщаемост обаче може да накара собствениците на жилища в Нидерландия да се откажат или или да се съсредоточат върху повишаване на степента на собствено потребление на домашните слънчеви системи, например чрез добавяне на системи за съхранение чрез батерии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*