62% от европейците искат ден без автомобили всяка седмица

22 септември е Световният ден без автомобили.

В българските градове на 22 септември е тихо и спокойно, съвсем малко коли щъкат по улиците. Но не защото е Световният ден без автомобили, разбира се, а защото е национален празник и не се работи.

Другаде по света, където 22 септември не е почивен ден, автомобилният трафик е същият като всеки друг ден. В Португалия например натоварените градски артерии са точно толкова натоварени, колкото във всеки друг работен ден, съобщава Europe Cities. Редиците от автомобили са все същите, задръстванията са все същите.

В тази картина нищо не подсказва, че над половината от европейците желаят да има ден без автомобили всяка седмица. Според „Кампания за чисти градове“ (Clean Cities Campaign), че 62% от хората в 5 големи европейски града подкрепят идеята за един ден без автомобили в седмицата. Резултатите от социологически проучвания в Лондон, Барселона, Варшава, Брюксел и Париж демонстрират солидно мнозинство за отварянето на улиците на градовете за ходене, колоездене и чист въздух веднъж седмично. Идеята е най-популярна във Варшава, където 65% от респондентите в проучването или „силно подкрепят“ или „поне частично подкрепят“ въвеждането на ден без автомобили всяка седмица.

Подобен ден без автомобили, впрочем, се случва всяка седмица в Богота, столицата на Колумбия – забележителен град с 8 милиона души население, разположен на 2640 метра надморска височина (почти колкото Мусала). Там всяка неделя улиците биват затворени за автомобили. Те приветстват пешеходци, велосипедисти, семейства с бебешки колички, деца и възрастни с тротинетки, любители на кънките и др.

1 коментар

  1. Това е напълно вярно, точно както са напълно врени и изборните резултати от референдумите в анексираните територии.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*