Фотоволтаиката дава работа на около 3,4 милиона души през 2021 г

Заетостта в производството на електроенергия е възлизала на 11,2 милиона души през 2019 г., в това число 3 милиона души в сферата на слънчевите фотоволтаични системи, 2 милиона във въглищната енергетика и 1,9 милиона във водноелектрическите централи. Вятърната енергия е била работодател на 1,2 милиона души, а ядрената енергия – на още 1 милион, според данни на МАЕ. Заетостта в други сфери на възобновяемата енергия възлиза общо на около 710 000 служители.

Две години по-късно, през 2021 година, агенцията изчислява, че заетостта в целия енергиен сектор е нараснала с около 1,3 милиона души. Тя може да се увеличи с още 6 процентни пункта до 2022 г. Целият растеж се случва само при чистата енергия.

Инвестициите могат да нараснат с 8% през 2022 г., достигайки 2,4 трилиона долара, но почти половината от увеличението на капиталовите разходи е свързано с по-високи разходи.

Около 3,4 милиона работници са били ангжирани в сферата на слънчевата фотоволтаична енергия през 2021 г., почти половината от които в Китай – заради по-евтиния труд, според доклада. В Северна Америка работят около 280 000 работници, а в Европа – над 260 000. Около 50 000 души работят в соларната индустрия в Африка. Този брой ще расте поради разпространението на решения за добив на електроенергия далеч от мрежата.

Повечето служители в индустрията работят в производството и инсталирането на нови мощности. Работните места в производството са силно концентрирани в няколко държави: само в Китай се отчитат 260 000 работници в производството на полисилиций, пластини, клетки и модули.

„Жилищните слънчеви панели често се инсталират от строителни работници и електротехници, които работят и по други проекти, така че много работни места за соларни фотоволтаици не са на пълен работен ден и може да бъде трудно да се преброят служителите точно“, отбелязва агенцията.

Недостигът на квалифицирана работна ръка представлява голямо предизвикателство за индустрията, която очаква да непрекъснат ръст на инсталираните годишни мощности през идните години.

Според сценария на МАЕ за нетни нулеви емисии до 2050 г., до 2030 година по света ще бъдат отворени 14 милиона нови работни места в сферата на чистата енергия, като други 16 милиона работници ще преминат към нови роли, свързани с чистата енергия. Около 60% от новите служители ще се нуждат от поне две години подготовка след средно образование, което прави обучението на работниците от съществено значение за устойчивото развитие на индустрията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*