Amazon ще инвестира над 1 млрд. евро в е-мобилност Европа

Amazon.com обяви, че ще инвестира повече от 1 милиард евро в рамките на идните пет години в Европа с фокус върху електрически транспортни микробуси и камиони, както и дистрибуционни центрове.

Всички превозни средства и съоръжения трябва да са с ниски или нулеви вредни емисии. Компанията посочи, че това е част от нейния стремеж към постигане на нетен въглероден отпечатък.

Търговската корпорация каза, че инвестицията й е насочена към стимулиране на иновациите в транспортната индустрия и насърчаване на изграждането на повече обществена инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства (EV). Американската фирма, специализирана в търговията на дребно, заяви, че инвестицията ще помогне на автопарка й от електрически ванове в Европа да се утрои до 2025 година: от 3000 превозни средства до повече от 10 000.

Компанията не посочи какъв процент от европейския й парк за доставка е електрически днес. Все пак фирмата каза, че тези 3000 микробуса с нулеви емисии са доставили над 100 милиона пакета през 2021 г.

Amazon заяви, че се надява да закупи повече от 1500 електрически тежкотоварни превозни средства – използвани за разноса на пратки на т. нар. „средна миля“ до центрове за пакетиране.

Ходът на Amazon е в синхрон с действията на редица големи логистични фирми – такива компаниите за доставка на пакети UPS и FedEx, които са решени да преоборудват автопарковете си и да заменят превозните средства, работещи с изкопаеми горива, с електрически аналози. В повечето случаи това става възможно благодарение на мащабни партньорства с автомобилни производители.

Amazon каза още, че заедно с електромобилите ще инвестира и в хиляди зарядни устройства в цяла Европа. Амибицията й е да удвои своята европейска мрежа от центрове за „микромобилност“ от повече от 20 града днес.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*