Домашните батерии – пазар за 1,8 млрд. долара до 2027 г.

Предвижда се пазарът на домашни системи за съхранение на енергия в жилищни сгради да нарасне от 719 милиона долара през 2022 г. до 1,8 млрд. долара до 2027 г, според нов доклад на MarketsandMarkets. Това прави по 20,5% годишен темп на растеж.

Пазарът за съхранение на енергия в жилищни сгради има обещаващ потенциал поради нарастващото производство на електрически превозни средства, популяризирането на домашните ВЕИ системи, правителствените инициативи за насърчаване а енергийното развитие и нарастващите инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в литиево-йонни батерии.

Очаква се мрежовият сегмент да доминира на пазара за съхранение на енергия в жилищни сгради. Това означава, че най-голям дял ще имат системите, които динамично подават електричество към електропреносните мрежи. Високият пазарен дял може да се обясни с по-ниските първоначални разходи в сравнение с решенията, при които домовете са изцяло отделени от мрежата (т. нар. острови).

Най-честият сценарий на приложение е комбинирането на домашните системи за съхранение на енергия с домашни фотоволтаични централи (покривни). Според анализаторите, тази комбинация става все по-популярна поради нарастващата осведоменост и търсенето на енергийна самодостатъчност сред домакинствата.

Азиатско-тихоокеанският регион е най-бързо развиващият се пазар за систени за съхранение на енергия, когато става дума за география и регионално развитие. Европа има значителен принос към пазара за съхранение на енергия в жилищни сгради в настоящия сценарий, благодарение на бързо нарастващата конкурентоспособност на разходите на решенията за слънчева енергия плюс съхранение, което позволява на битовите потребители да имат достъп до чиста енергия и да намалят сметките си за ток.

Някои от ключовите играчи включват Tesla (САЩ), VARTA (Германия), Enphase Energy (САЩ), BYD Company Ltd (Китай), Sonnen GmbH (Германия), LG Energy Solution (Южна Корея).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*