Идея: подземен топлообменник за охлаждане на слънчеви панели

Фотоволтаиците могат се охлаждат чрез подземен топлообменник, доказаха учени. Снимка: Университет в Алкала

Изследователи от университета в Алкала в Испания са разработили техника за охлаждане на слънчеви панели, която използва подземен еднофазен топлообменник със затворен кръг, който действа като естествен охладител.

„Нашите анализи, направени за различни видове жилищни и търговски инсталации, показват, че системата е икономически жизнеспособна с периоди на амортизация на инвестицията от 5 до 10 години“, каза изследователят Игнасио Валиенте Бланко пред списание pv magazine.

Техниката на охлаждане включва прикрепването на топлообменник върху задната страна на слънчевия панел за отстраняване на излишната топлина. Тази топлина се пренася под земята от охлаждаща течност, която съответно се охлажда под земята от друг топлообменник с П-образна форма. Той бива вкаран в сондаж на дълбочина 15 метра, пълен с естествена вода от водоносния хоризонт в под земята.

Съгласно проекта, охладителната система ще се нуждае от допълнителна енергия, за да може да работи помпата, която движи охлаждащата течност, обясниха изследователите.

Учените са тествали охладителната система върху фотоволтаична инсталация без връзка с мрежата, която те описват като „представителна за типичната слънчева ферма с едноосни системи за проследяване“. Експериментът показва, че технологията за охлаждане може да намали работната температура на соларния модул с 13 до 17 градуса Целзий. Това води до подобряване на производителността на модула с около 11%.

Учените представиха системата за охлаждане в „Подобряване на ефективността на фотоволтаични слънчеви модули чрез охлаждане с помощта на подземен топлообменник“ в публикация Journal of Solar Energy Engineering. „С необходимата инвестиция системата е идеално използваема в конвенционални инсталации“, каза Валиенте Бланко.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*