Най-голямата въглищна централа в Европа минава на вятър и слънце

Най-голямата въглищна електроцентрала в Европа може да бъде заменена с вятърни и слънчеви генератори с еквивалентна мощност, твърди BNEF. Фондът проучи възможността за постепенен преход от производство на лигнитни въглища в полската централа Белшато – най-голямото подобно съоръжение в Европа и шестата по големина в света – към комбинация от възобновяеми енергийни източници.

В своя оптимален сценарий BNEF предлага 5 GW слънчева енергия, 5,7 GW вятърна мощност, 1 GW съхранение и 0,1 GW топлинна мощност. Те биха могли да заменят 80% от генерационния капацитет на Белшато.

BNEF базира своя анализ на местните метеорологични модели и наличието на земя. Фондът сочи, че тази комбинация ще доведе до най-висока икономическа стойност. Изчисленията показват, че в Полша електроенергията, произведена от фотоволтаика, е около 50% по-евтина от лигнитните въглища.

„Анализът на BNEF установява, че най-евтиният електрически микс в Полша може да бъде постигнат, когато вятърът и слънчевата енергия представляват по-голямата част от общото производство, а по-скъпите, гъвкави технологии генерират само през няколко часа или дена – тогава, когато вятърната и слънчевата активност са ниски“, казват от компанията.

Комбинациятата от слънчева и вятърна енергия не е случайна. Тя има потенциала да създаде по-добър общ профил на генериране, отколкото всяка технология сама по себе си.

„Слънчевата и вятърната енергия в региона често генерират по различно време, като се допълват взаимно“, коментира Фелисия Аминоф, анализатор на енергийния преход в BNEF и водещ автор на доклада.

Най-голямото предизвикателство за оптималния сценарий по отношение на слънчевата енергия е значителното използване на земята. За да се инсталират 5 GW фотоволтаични мощности, земята ще трябва да бъде рекултивирана, като се има предвид, че лигнитните полета ще бъдат наводнени с вода, след като добивът приключи.

В сценария „ограничена земя“ BNEF предполага 3,6 GW слънчева мощност, 2,9 GW вятърна енергия и 1,5 GW топлинна мощност, които да заменят 80% от общото производство на централата въз основа на нивата от 2021 г.

BNEF смята, че полското производство на лигнитни въглища ще спадне със 75% до 2030 г., като ресурсът вероятно ще се изчерпи около 2036 г. Това ще принуди централата да спре, освен ако не премине към други източници на енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*