Французи създадоха презареждаема микробатерия с размер на троха

Батерийки като монети и копчета – използват ги в часовници и пеещи картички. И са добре познат проблем за околната среда, тъй като не могат да се презареждат, а същевременно попадат на всевъзможни места, даже могат да бъдат глътнати от деца.

Френски новостартиращ бизнес работи, за да промени това. Фирмата разработва акумулаторни микробатерии, които биха могли да заменят батериите-копчета и да се използват за редица други приложения, като свързани устройства и здравни сензори. ITEN, която е основана недалеч от Лион във Франция, си гради име в разрушителната област на „дълбоките технологии“ при акумулаторите. Стартъпът набра 80 милиона евро този месец, за да разшири бизнеса си.

ITEN разработва микробатерии – изключително малки батерии, които могат да бъдат директно интегрирани в електронни схеми. Те са с дебелина между 100 микрона (приблизително два пъти дебелината на човешки косъм) и 2 милиметра дебелина за най-големите. Общо взето – колкото троха хляб.

„Казано по-просто, всеки път, когато имате електронна верига, потенциално имаме микробатерия“, казва Фабиен Габен, основател на компанията. Подобни микробатерии могат да се използват за проследяване на стоки (в смарт-етикети), за захранване на сензори и часовници. Областта на медицината също може да се възползва от новата технология. „Микробатериите могат да се използват в хирургически инструменти, в невростимулатори, в слухови импланти, в контактни лещи и дори за създаване на свързани контактни лещи“, казва Габен. „Интересното е фактът, че тези компоненти съществуват – това отваря цяло ново поле от възможности по отношение на творчеството, нови устройства и нови медицински инструменти.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*