Проектираха панел за сглобяеми BIPV фасади

Учени от Сингапур са изградили фотоволтачиен строителен модул – панел с интегрирано в него соларно покритие. Панелът е многопластов, лесен за интегриране, създаден на принципа „включваш и работи“. С помощта на този модул могат да се изграждат стени на сгради с интегрирани в тях фотоволтаици, без нужда от скелета. Системата има лека стоманена носеща конструкция с компоненти за блокиране на въздуха и дъждовната вода при свързването на стената.

Разработката е дело на учени от Националния университет на Сингапур (NSU). Според тях, панелът е замислен за изграждане на високи сгради.

„Това е отворена строителна система, която може да се адаптира към всички видове сгради, както и да се интегрира с други строителни компоненти като прозорци и врати“, каза изследователят Тияний Чен. „Приложимо е за високи жилищни фасади, при които голяма част стените са непрозрачни, особено от западната и източната страна.“

Изследователите описват системата като сглобяема, непрозрачна, многослойна BIPV стена. Те казват, че модулът предлага редица предимства: намалява рисковете и подобрява безопасността, свързани с работата на голяма височина, а в същото време обещава ниски разходи, високоефективно производство на електроенергия и бързо строителство.

Системата „включваш и работи“ има олекотена стоманена конструкция и „мъжка“ и „женска“ връзка, защитени с гумена лента, за да се предотврати проникването на въздух и дъждовна вода при свързването на модулите. Предложената системна конфигурация може да бъде инсталирана на мястото на строежа, без скеле или мобилни повдигащи се работни платформи.

„Новата система гарантира високата PV производителност чрез използване на силициев фотоволтаичен модул от първо поколение и силова електроника на ниво модул (MLPE) и посредством използване на многослоен стенен материал за създаване на вентилирана въздушна кухина между фотоволтаика и основната структура. Така излишната топлина от PV да може да се разсейва възможно най-бързо,” казаха учените. „Изолационният слой осигурява добро топлинно състояние на интериора.“

Според оповестената информация, цената е около 250 щ. долара на квадратен метър, което включва и самите соларни панели. „Сграда с такива панели може да генерира по 87,5 kWh годишно на квадратен метър,“ уточнява изследователският екип, проектирал модула. Те представиха системата в доклада „Нов дизайнерски подход към сглобяеми BIPV стени за многоетажни сгради“, който наскоро беше публикуван в Journal of Building Engineering.

„Това решение е подходящо за големи обществени сгради“, заключават изследователите. „Архитектът може да реши какви да са разположението и размерите на прозорците на един мегапанел, както и каква комбинация от материали и фотоволтаични модули ще е необходима за задоволяване на конкретните нужди на дадения проект.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*