Сеул бе отличен за интелигентен град на 2022 година

Столицата на Южна Корея Сеул беше отличена като смарт-град на 2022 г. на Световните награди за интелигентен град, представяни ежегодно от Световния конгрес на Smart City Expo (SCEWC). Призът отличава най-забележителните инициативи и проекти за дигитални градски иновации и градска трансформация.

Почетното жури, съставено от представители на Градския съвет на Барселона, UN-Habitat, Световната банка, Мисията на ЕК за климатично неутрални и интелигентни градове и Световния конгрес на Smart City Expo, награди южнокорейската столица за нейната платформа „Умен Сеул“. Чрез нея корейският мегаполис активно насърчава политики за цифрово включване, гарантиращи петте основни дигитални права – комуникация, мобилност, образование, безопасност и използване на технологиите. Заедно с това платформата предоставя цифрови услуги, съобразени със социално уязвимите.

„Надяваме се, че това може да даде сила на гражданите на Сеул, които се борят след трагичния инцидент в Итаевон,” посочи президентът на Seoul Digital Foundation Йосик Канг.

В категория „Енергия и околна среда“ наградата получи разработеният от компанията TerraGo Technologies софтуерен проект за поддръжка и внедряване на мрежа за обществено осветление в град Чикаго в САЩ. В категория „Мобилност“ беше отличена инициативата за цифровизация на трафика DIGI-V в германския град Висбаден, разработена от компанията Yunex Traffic.

Дъблин, столицата на Ирландия, получи приза за „Управление и икономика“ за своя проект за разработка на дронове. Амстердам пък получи награда за своята младежка игра за киберсигурност HackShield в категорията „Сигурност и безопасност“. Отличието за приобщаване на магринализирани общности отиде при „Глобалната инициатива за приобщаващи ИКТ“ (G3ict) за проекта в град Атланта за изкуствен интелект за приобщаващи настилки.

Аржентинската столица Буенос Айрес получи наградата за „Инфраструктура и строителство“ за проекта Ciudad 3D – нов инструмент за насърчаване на устойчивото градско развитие. В категорията „Овластяващи технологии“ победител стана белгийският град Брюж за своята платформа за данни за интелигентен град, която включва също градовете Льовен и Розеларе.

Два проекта са победители в категорията „Иновации“. Първата е AutoSafety Uganda: инициатива за намаляване на произшествията и замърсяването в африканската държава, разработена от Wanyama Autosafety Initiatives. Вторият победител е проектът „Овластяване на градовете чрез данни“ на индийското Министерство на жилищното строителство и градските въпроси.

Киев, столицата на Украйна, чийто кмет Виталий Кличко взе участие в Световния конгрес на Smart City Expo, получи специално отличие. То бе дадено за използването на дигитални технологии за спасяване на човешките животи в контенста на военния конфликт в страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*