И Дубай иска да си има „вертикална гора“

Дубай е най-новият мегаполис, заявил намерението да се сдобие с озеленена сграда от вида „вертикална гора“. Този тип сгради са окичени с изобилна растителност по всички части на фасадите си. Един от най-известните архитекти, създаващи „вертикални гори“, е италианецът Стефано Боери – от него се чака и проект за зелената сграда в Дубай.

Според първоначално заявеното, тя ще се състои от две кули, високи съответно 150 и 190 метра. Описанието гласи, че ще има локално съоръжение за обезсоляване на вода, както и такова за рециклиране на сивата вода. Ще има и покрив с фотоволтаични панели, който да произвежда електричество при нулеви въглеродни емисии за нуждите на сградата.

В двете сгради ще има 2640 дървета и 27600 ниски растения, предимно храсти. Ще има оранжерия и хидропонни градини.

Един голям въпрос, който засега остава без отговор, е дали ще се рециклират човешките отпадъци в бъдещата сграда. Това е един от големите проблеми на Дубай, тъй като лъскавият мегаполис няма добра канализационна система. Има данни, че дори Бурж Халифа в Дубай, най-високата сграда в света понастоящем, не е свързана към канализационната система на града и всеки ден армия от камиони се реди в опашка, за да товари и извозва оттам…. човешките отпадъци.

Засега няма данни за датите на начало и завършване на проекта. Очаква се в него да бъдат вложени големи усилия, тъй като това ще е първият проект на Stefano Boeri Architetti в областта на Средния Изток и Северна Африка. Тежкият, сух климат ще е много по-голямо предизвикателство в сравнение с досега изградените вертикални гори, каквито има в Милано, Марсилия, както и някои европейски градове.

1 коментар

  1. институт за биомаса и биогорива - софия - ibb.alle.bg
    02/01/2023 в 00:38

    На едно дърво му трябват 10 метра дълбока почва да развие коренова система . Къде по тези фасади има такова пространство и с колко тона почва ще се натовари конструкцията на сградата ? Освен това дърво на северна фасада не може да расте .

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*