Хибридна батерия обещава градско зареждане на е-коли за 72 секунди

Електрическа кола, която може да се зарежда за толкова време, колкото е необходимо за сипване на гориво в автомобил с ДВГ – това е нещо, за което автомобилната индустрия мечтае отдавна. Но какво ще стане, ако е-колата може да се зарежда още по-бързо?

Средното зареждане с петрол, дизел или газ отнема две минути. Но една нова технология за съхранение на електрическа енергия, разработена от швейцарския технологичен стартъп Morand, може да предложи време за зареждане на електрически градски автомобили за още по-кратко време: 72 секунди. Това е хибридна батерия, която съчетава технологията на традиционни батерии и тази на ултракондензаторите. И не стига, че такава батерия се зарежда много бързо, а и има възможност за много по-дълъг живот от литиево-йонните акумулатори.

Morand е наименование, което идва от името на бившия пилот от Формула 1 и мениджър на отбор Беноа Моранд, който участва в разработването на Hope Racing Oreco 01 Hybrid – първия хибриден прототип, който стартира в 24-те часа на Льо Ман преди повече от десетилетие. Заедно с малък екип от други бивши инженери и мениджъри на F1, Моранд се е заел да приложи хибридните и електрическите задвижващи технологии в по-практични ежедневни решения.

Като част от своята програма за тестване и оценка компанията е установила, че нейният прототип на батерия със 7,2 kWh е успяла да презареди до 80 процента само за 72 секунди. Презарежда се до 98 процента за 120 секунди и до 100 процента за 2,5 минути при до 900 A/360 kW. Независимото тестване е извършено от Geo Technology.

Разбира се, 7,2 kWh е далеч от пакетите с по 100 kWh+, които се предлагат в някои от електрическите превозни средства с най-голям пробег. Засега всъщност Morand се фокусира върху приложения с по-малък капацитет, като например дронове и електрически велосипеди. Аргументът е, че технологията й е най-подходяща за приложения, изискващи бързи, чести зареждания за по пет минути или по-малко. Примерният автомобил с батерия от 7,2 kWh би бил малък градски автомобил за неинтензивно каране из града.

Що се отнася до електрическите велосипеди, Morand изчислява, че велосипед с 6 Ah батерия може да се зарежда за шест минути при 3,2 kW. Това би променило правилата на играта в света на е-велосипедите, които обикновено се зареждат с часове. Това може да направи електрическите велосипеди по-жизнеспособна опция за замяна на автомобила при ежедневните пътувания.

Сред другите предимства, които Morand цитира за своята eTechnology, са ефективната работа при екстремни температури и потенциалът за много по-голям брой цикли на зареждане и разреждане. Фирмата е тествала безопасно устройствата с повече от 50 000 цикъла.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*