Ирландия обмисля задължителна ВЕИ квота за топлинния сектор

Правителството на Ирландия планира да въведе задължителна квота за възобновяема енергия в топлинния сектор до 2024 г. Властите обаче все още не са решили дали задължението ще изисква производителите на топлинна енергия да въведат свои собствени квоти за възобновяеми енергийни източници или ще ги принуди да се съобразят с минимален процент, определен от властите.

„Департаментът в момента не е в състояние да потвърди конкретни аспекти на схемата по отношение на задължителните изисквания и възобновяемите квоти, тъй като тези подробности все още не са финализирани“, каза говорител на ирландското Министерство на околната среда, климата и комуникациите.

През 2021 г. възобновяемата енергия е съставлявала 6,8% от топлинния сектор на Ирландия. Средната стойност за Европейския съюз е 22%, според изявление на ирландското правителство. „Задължението ще стимулира доставчиците в топлинния сектор да гарантират, че определена част от доставяната енергия е възобновяема“, казаха от отдела.

Правителството вече е започнало да разработва различни варианти за структуриране на схемата. Очаква се да проведе техническа консултация относно окончателния дизайн през първото тримесечие на 2023 г. „Този процес ще включва проверка на предложените проценти, мащабируемост и разходи за потребителя“, се казва в изявлението.

Електричеството играе ключова роля във всички сценарии, предложени от Националното проучване на топлината, което наскоро беше публикувано от SEAI. Анализът показва, че термопомпите ще осигурят 12% до 20% от отоплението през 2030 г. и 33% до 38% през 2050 г. Моделът разглежда използването на слънчева енергия в комбинация с въздушни термопомпи. Слънчевата топлинна енергия се разглежда като допълнение към котлите на водород и биометан.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*