Учени се опитаха да проектират слънчеви клетки от кусачит

Учени от Индийския технологичен институт Индоре предложиха нов начин за производство на тънкослойни слънчеви клетки на базата на кусачит. Това е изключително рядък медно-бисмутов оксид, открит от японски учени през 1995 г.

„Има два предишни доклада за използване на кусачит за улавяне на енергия“, каза изследователят Вишеш Манджунат. „В първия доклад кусачитът е сенсибилизиран върху фотоаноди за производство на слънчеви клетки, чувствителни към багрило. Във втория доклад системата за улавяне на светлина е моделиран със сложна архитектура на устройството. Ние за първи път моделирахме слънчевите клетки от кусачиит, подобни на по-простата архитектура на устройството за слънчеви клетки от перовскит“.

Интересът към подобна технология идва оттам, че цената на слънчевите клетки от кусачит (CuBi2O4) би била да бъде много по-ниска от тази на конвенционалните клетки от кристален силиций, благодарение на добре установените протоколи за синтез на кусачита.

„Синтезът на различни наноструктури на CuBi2O4 е добре установен“, каза Манджунат. „Синтезирането на тънки филми от CuBi2O4 с ниска плътност на дефектите обаче трябва да се изследва и най-добрият и най-рентабилен процес може да бъде мащбиран за масово производство на слънчеви клетки от кусачит.“

Изследователите са проектирали клетката със субстрат, изработен от стъкло с флуорно-калаен оксид (FTO), различни видове буферни слоеве, поглъщащ слой от CuBi2O4 и метален контакт на основата на злато. Най-високата ефективност от 27,7% е постигната с дизайн на клетка, включваща буферен слой, направен от калаен сулфид (SnS2). Друго устройство с буферен слой от волфрамов дисулфид (WS2) е постигнала ефективност от 22,84%.

Научна статия за новия материал за слънчеви клетки бе публикуван в изданието Solar Energy.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*