Проектираха „прилепобран“ за вятърни турбини

Вятърната енергия често се определя като „чиста“, а биолозите роптаят, защото всъщност технологията е отнела хиляди животи на ценни диви животни. Най-потърпевши са прилепите, които са и защитени в повечето случаи. Нова система, която се монтирана турбините чрез дрон, обещава да пренасочва прилепи нагоре над витлата на генераторите, далеч от опасността.

Вятърните турбини убиват по около 140 000-500 000 птици годишно, според Audubon Society, но броят на смъртните случаи при прилепите е много по-висок.

За да се справят с този негативен страничен ефект на обещаваща технология за производство на енергия, изследователите от доста време експериментират със свирки, монтирани на витлата, както и с помощта на ултразвукови вълни, които да тласкат прилепите далеч от смъртоносните перки. Но технологията на свирките може да се окаже скъп, а тестваните устройства с ултразвукови вълни са недостатъчно ефективни.

Сега изследователи от университета в Тел Авив и университета в Хайфа са измислили система, която може да се справи и с двата проблема: ярко мигащи светлини и ултразвукови импулси, които се излъчват дронове, летящи пред турбините. Мигащите светлини може да изглеждат странен избор като възпиращо средство за прилепи, защото акто деца са ни учили, че тези летящи бозайници са слепи – но те всъщност не са незрящи, всъщност имат силно чувствителни очи, които могат да улавят визуални сигнали.

За да видят дали комбинацията светлина+ултразвук действително ще отклони прилепите, изследователите са пуснали тестов дрон в израелската долина Хула, която е известна със значителната активност на прилепите. През по-голямата част от теста дронът е летял на височина от 100 метра, което е средната височина на турбина. Движел се е напред-назад пред турбините по пътека с ширина около 100 метра, докато мига със светлини и възпроизвежда звуци.

Използвайки комбинация от наземен радар, лазерни проследяващи устройства LIDAR и акустични приемници, учените проследили моделите на полета на прилепите. Дронът е успял да пренасочи около 40 процента от прилепите над турбините. По време на теста всъщност не е имало вятърна турбина, но изследователите планират да тестват дрона отново с турбина – в следващата фаза от изследването.

„Предполагаме, че ако устройството се активира близо до турбина, то ще накара прилепите да прелетят над турбината и да се избегнат опасността“, казва Йоси Йовел, ръководител на школата по неврология Сагол към университета в Тел Авив. „Това е ефективно и лесно приложимо решение, което е на разумна цена, с голяма полза за всички страни: от една страна, предотвратява убиването на прилепи, а от друга страна, позволява работата на турбината и производството на зелена енергия по безопасен, непрекъснат и ефективен начин.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*