Микропластмасата на дъното на Средиземно море се утроила за 20 години

Количеството микропастмасти на дъното на Средиземно море се е увеличило три пъти от 2000 г. насам, установи ново проучване, документиращо натрупването на микропластмасови частици по дъната на водните тела.

През последните години видяхме как учени от цал свят започват да откриват някои полезни данни за това как пластмасата се разгражда в морската среда. Редица проучвания показват, че платмасите се изсипват в моретата подобно на „подводни лавини“, които изхвърлят микропластмасата в дълбокия океан. Установи се още, че дълбоководните ровове могат да действат като пластмасови капани. През 2020 г. учени, изучаващи замърсяването в Средиземно море, идентифицираха зона, отчитаща най-високата концентрация на микропластмаса, откривана някога на морското дъно.

Сега екип от испанския Автономен университет в Барселона и датския университет в Олборг публикува повече изследвания относно микропластмасата в Средиземно море, с акцент върху това как тя потъва на морското дъно и какво се случва, когато се озове там.

Екипът събра седиментно ядро от западната част на Средиземно море и използва усъвършенствана образна технология, за да изследва частици с размер до 11 микрометра. Това позволи на учените да узнаят важни подробности около натрупването на микропластмаси в морските седименти и да разберат как те потенциално се променят, след като платмасите се „вградят“ в материала.

Оказва се, че микропластмасата остава запазена в морското дъно, след като стигне до него. Липсата на процес на разпадане или разграждане може да се дължи на липсата на ерозия, кислород или светлина, умуват изследователите. „Процесът на фрагментация протича най-вече в утайките на плажа, на морската повърхност или във водния стълб“, каза авторът на изследването Патриция Зивери. На морското дъно обаче разграждането е минимално. Затова пластмасите от 60-те години си остават на морското дъно, оставяйки траен знак за човешкото замърсяване по света.

Учените успяха да съставят хронология на замърсяването с пластмаса на морското дъно и казаха, че количеството микропластмаса се е утроило от 2000 г. насам и че естеството на пластмасата, натрупана в тази гореща точка, отразява глобалното производство и употреба на пластмаса между 1965 и 2000 г. „Това ни позволи да видим как от 80-те години на миналия век, но най-вече през последните две десетилетия, се е увеличило натрупването на полиетиленови и полипропиленови частици от опаковки, бутилки и хранителни фолиа, както и полиестер от синтетични влакна от тъканите за облекло“, обясни Майкъл Грело, автор на изследването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*