Глобалният соларен капацитет се е увеличил с 268 GW през 2022 г.

Светът е инсталирал общо 268 гигавата нови соларни мощности през 2022 година, отчете анализаторът на BloombergNEF Джени Чейс. Очаква се през 2023 година новодобавеният капацитет да възлезе на около 315 гигавата.

Един от най-големите и същевременно бързо развиващи се пазари е Китай. За него анализаторите прогнозираха около 99 гигавата, но сега оценката възлиза на около 126 гигавата.

Обещанието за 2023 година се базира на данни, че в Европа има голям обем закупени соларни модиули, които обаче не са били инсталирани. Тяхното превръщане в действащи фотоволтаични инсталации се предвижда за настъпващата 2023 година. Около 48 гигавата нови соларни мощности ще се появят през 2023 година в Европа.

В същото време има известни основания да се смята, че новата година ще дойде с известни затруднения, сочи Чейс. Не е лесно да се купят трансформатори и инвертори, казва специалистът. Цените на модулите ще продължат да спадат, казва експертът не BNEF. Все пак всичко това не са големи „теснини“, когато става дума за развитието на пазара.

Прогнозата на анзализаторската компания за цените е за спад от 35 долара на кг. при полсилициевите технологии до около 10-15 долара на килограм, а за FOB модулите – за около $0.22/W.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*