Задава се край на производството на „вечните химикали“

Американският индустриалният конгломерат 3M и постави срок до 2025 г. за спиране на производството на PFAS – „вечните химикали“, използвани във всичко – от мобилни телефони до полупроводници. За тези вещества сега се знае, че са свързани с ракови заболявания, сърдечни проблеми и ниско тегло при раждане.

Перфлуороалкиловите и полифлуороалкиловите вещества (PFAS) не се разграждат бързо и през последните години бяха открити в опасни концентрации в питейната вода, почвите и храните. Нарасна и правният натиск заради щетите, причинени от химикалите. Компании като 3M и DuPont все по-често са подсъдими в съдебни дела за замърсяване на природата и увреждане на здравето. Като следствие от това и акционерите стигнаха до идеята за спиране на производството на химикалите.

„3M се сблъска с куп съдебни спорове, които подтикнаха този ход“, каза Виктория Схолар, ръководител на инвестициите в Interactive Investor на abrdn, за крайния срок, обявен от 3M. И тъй като инвеститорите дават приоритет на грижите за околната среда, сега се очаква и други производители на химикали да последват примера на 3M.

През август администрацията на американския президент заяви, че ще предложи определянето на определени „вечни химикали“ за опасни вещества. В Европа пет държави – Дания, Германия, Норвегия, Швеция и Холандия – работят върху предложение за ограничаване на употребата на PFAS, което планират да представят през януари. Два научни комитета в рамките на Европейската агенция по химикали на ЕС трябва да обявят своите оценки на възможните ограничения за използването на PFAS до март 2023.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*