Остатъците от почистващи препарати по съдовете увреждат червата

Нови изследвания поставят под съмнение безопасността на определени химикали, използвани в препаратите за миене на съдове. Проучванията разкриха, че високите дози компоненти в препаратите за изплакване в съдомиялни могат да увредят здравето на червата.

Съдомиялните машини са проектирани за максимална ефективност, като почистват мръсни съдове със силен препарат и след това с препарат за изплакване, м инавайки през два бързи цикъла с продължителност няколко минути, използвайки минимално количество вода. Ново проучване на екип от международни изследователи разгледа точно колко химически остатъци остават върху съдовете, след като тези съдомиялните машини завършат цикъла, и какви ефекти могат да имат тези химикали върху чревната тъкан на човека.

„Това, което е особено тревожно, е, че в много уреди няма допълнителен цикъл на измиване, за да се премахне останалия препарат за изплакване“, каза ръководителят на изследването Чезми Акдис, директор на Швейцарския институт за изследване на алергиите и астмата към университета в Цюрих. „Това означава, че потенциално токсични вещества остават върху съдовете, където след това изсъхват и си остават.“

С помощта на нова органоидна технология, която позволява на изследователите да генерират триизмерни клетъчни структури, наподобяващи различни човешки органи, учените са изследвали ефектите от различните химикали върху червата. Резултатите сочат, че химикалите причиняват различни промени в гените, „участващи в клетъчното оцеляване, епителната бариера, цитокиновото сигнализиране и метаболизма“.

Насочвайки се към конкретните химикали, причиняващи щетите, изследователите са идентифицирали виновника: алкохолните етоксилати. Тези химикали често се използват в перилните препарати и препаратите за почистване на повърхности.

До този момент се смяташе, че алкохолните етоксилати не са токсични за човешките клетки и не са канцерогенни или мутагенни. Това е първото изследване, което показва, че алкохолните етоксилати могат да имат вреден ефект върху чревните клетки.

По отношение на остатъчните химически концентрации върху съдовете изследователите са открили, че най-голямото увреждане на чревните клетки идва от алкохолните етоксилати в препарати за изплакване при разреждания 1:10 000. Проучването отбелязва, че домашните съдомиялни машини обичайно използват малко повече вода и по-дълги цикли на измиване с фактори на разреждане, изчислени на 1:80 000. Така че изследователите са по-загрижени за търговските съдомиялни машини с кратък цикъл, които имат фактори на разреждане до 1:2000.

Според Акдис, ефектът на алкохолните етоксилати върху чревните клетки, наблюдаван в изследването, вероятно може да предизвика редица възпалителни заболявания при хората. „Ефектът, който открихме, може да отбележи началото на разрушаването на епителния слой на червата и да предизвика появата на много хронични заболявания“, каза Акдис. „Важно е да се информира обществеността за този риск, тъй като алкохолните етоксилати изглежда често се използват в съдомиялните машини.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*