Електромобилите ще формират 45% от автомобилния пазар през 2035 г.

Електромобилите ще предстваляват 32% от автомобилния пазар през 2030 г. и този дял ще нараства бързо, за да достигне над 45% през 2035 г. Това обаче ще доведе до повишено търсене на някои ключови суровини като например лития, прогнозира Thomas Insights.

Очакваният бурен растеж ще влияе върху снабдяването с химикали за ключови компоненти от електромобилите и производителите трябва да се подготвят за повишеното търсене, сочат анализаторите. Данните им са събрани от 76 000 категории снабдители и разкриват, че се очаква скок в търсенето на литиев карбонат, литиев хидроксид, кобалт и графит. Всичко те са ключови материали за батерии за направата на всеки електормобил.

Литиевият карбонат е основен източник на литий за промишлени цели. След като реагира с калциев хидроксид, литиевата сол се превръща в литиев хидроксид, основният елемент в повечето катоди на акумулаторни батерии. Ръстът в производството на електромобили е отразен в данните на Thomasnet.com, където снабдяването с литиев карбонат и литиев хидроксид е нараснало съответно със 156% и 196% спрямо предходната година.

Графитът също е основна съставка в EV акумулаторите, по-точно в анодите. Принос за неговото постоянно търсене има изобилното му наличие и стабилността при множество последователни цикли на зареждане. Най-разпространените литиево-йонни батерии разчитат на графит, като средният електромобил съдържа около 70 килограма графит. Данните за снабдяването на Thomasnet.com показват 40% годишно увеличение на снабдяването с графит. Това търсене се очаква да расте равноускорително с пускането на все повече модели ЕПС на пазара.

Кобалтът остава критичен за повечето производства на батерии и в момента това се явява пречка за веригите за доставки на електромобили. Мините в Демократична република Конго представляват 70% от световното производство на кобалт, което създава значителни ограничения в доставките на метала. Данните на Thomasnet.com показват 111% годишно увеличение на снабдяването с кобалт, което говори за устойчива нужда от този елемент, докато електромобилите се продават във все по-големи обеми.

Тъй като производството на електромобили ще расте през следващото десетилетие, търсенето на тези химикали ще продължи да стимулира както решенията за доставки, така и иновациите в индустрията за съхранение на енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*