Първите 4400 купувачи на Volt получават безплатно зарядно

General Motors ще предложи на първите 4400 купувачи на Chevrolet Volt опцията да се сдобият безплатно с апарат за зареждане на батериите на колата, работещ на 240 волта. Апаратите ще бъдат инсталирани безплатно в домовете на купувачите, след като возилото се появи на пазара тази есен.

Естествено, погледът на автомобилния производител е насочен към американския пазар. Потребителите там ще могат да зареждат своя Volt или чрез включване в стандартен електрически контакт на 110 волта, или чрез специалното зарядно за бързо презареждане на батериите, което работи на 240 волта.

Апаратите за бързо презареждане ще са безплатни за купувачите на Volt, като ще се финансират от грант, осигурен от щатското Министерство на енергетиката чрез специалните му фондове за електрифициране на транспортната система и за екологично развитие. Ангажирани са две фирми, които да инсталират уредите по домовете на купувачите – Ecotality и Coulomb Technologies.

Безплатният обяд обаче не е чак толкова безплатен. Става дума за сделка с неприкосновеността на личните данни на потребителите. В замяна на безплатните апарати купувачите ще трябва да се съгласят да разкрият известни данни за себе си.

Министерството на енергетиката, което финансира монтирането на станциите за презареждане, ще получи достъп за мониторинг на потреблението на станциите. Планът е част от проект за мониторинг на 15 хиляди електрически автомобили, чрез който следва да се установят потребителските навици на притежателите на електрически авотомобили и как масовото въвеждане на електромобилите ще се отрази върху електроразпределителните мрежи. Данните ще се използват за планиране на електропреносната инфраструктура, твърдят от General Motors.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*