Започна изложба за биоразнообразието в БАН

Изложба за уникалното биоразнообразие в България бе открита вчера в сградата на БАН на ул. „15 ноември” 1 (до Парламента), съобщи Ecomedia.bg. Изложбата съдържа фотоси на различни животни – от миниатюрни до големи бозайници, снимани от сътрудници на института. Сред тях има неповторими кадри като например фотос на черупчести амеби, които са снимани на електронен микроскоп.

Фото-изложбата е организирана от Института по зоология към БАН. Посветена е на Международната година на биоразнообразието.

„Черупчестите амеби представляват почти ювелирна красота – няма къде другаде да се видят, защото са снимани с много голямо увеличение”, казва доц. Снежана Грозева, научен секретар на Института по зоология към БАН. В експозицията може да се видят снимки на различни видове насекоми, включени в „Натура 2000”, както и птици. Показват се методите, с които се изучава биоразнообразието.

„В едно от таблата са показани негативните фактори, които застрашават биоразнообразието като замърсяването, автомобилният транспорт, който гази преминаващите през пътя животни. Биоразнообразието застрашават и инвазивните видове, боклуците, замърсяването на околната среда, унищожаването на местообитанията”, коментира доц. Грозева. Тя обясни, че едни от съвременните методи и средства за изследване на биоразнообразието са молекулярните изследвания, генетичните изследвания, ползване на сканиращ микроскоп, изследване на ДНК за проследяване на миграцията на птиците, изследване на кръвни паразити чрез молекулярни маркери.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*