Нациите преосмислят добива на петрол покрай разлива в Мексиканския залив

десетки милиадри лири ще струва на BP петролният разлив в Мексиканския залив. Най-висока цена обаче ще платят невинните морски обитатели в региона.

Петролният разлив в Мексиканския залив вече два месеца трови околната среда, мътрви риби и водни птици изплуват на брега, а малцина си дават сметка, че най-пострадали от разлива ще са миниатюрните водни организми, които не виждаме с просто око. Друг петролен разлив покрай египетския бряг на Червено море заплашва да унищожи местната морска екосистема. Няколко други, „малки“ разлива останаха почти незабелязани покрай драмата с British Petroleum.

десетки милиадри лири ще струва на BP петролният разлив в Мексиканския залив. Най-висока цена обаче ще платят невинните морски обитатели в региона.

Светът вече преосмисля нефта – сондирането, кладенците, платформите, опасностите и зависимостта от този вид гориво, анализира екип на Асошиейтед прес тази седмица. Британските власти са удвоили инспекциите по петролните платформи, съобщават сътрудниците на АП. Китайски и френски петролни гиганти са се заловили трескаво да обновят и стегнат оборудването и процедурите, предназначени за предотвратяване на разливи. България пък отмени проект за нов петролопровод, подчертават от АП.

Докато петролът продължава да се излива в Мексиканския залив, нациите по света преосмислят случилото се, вземат си поуки от зловещата приказка и променят вижданията си за петролната индустрия.

Ние също трябва да се справим с опасността от катастрофа край нашите брегове, – заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред Европейския парламент в Страсбург миналата седмица. – Сондажните техники имат много прилики, дори и водите да са много по-плитки в Северно море.“

Канадският офшорен регулатор е затегнал надзора над най-дълбокия изследователски кладенец, разработен от Chevron край бреговете на Нюфаундленд. Междувременно китайската компания за офшорен добив на нефт China National Offshore Oil Corp. казва, че обновява и надгражда своята система от предпазители, както и водолазното си оборудване за сондиране, изградени в Шанхай.

Френската Total е сформирала две работни групи за проверка на съоръженията и укрепване на плановете за справяне с евентуални големи замърсявания.

Редом с тези показателни случаи АП цитира българския премиер Бойко Борисов във връзка с отменянето на проекта за петролопровода Бургас-Александруполис. „Всички видяхме какво стана в Мексиканския залив“, заяви Борисов.

Катастрофата в Мексиканския залив разпали и дебат относно самата практика на дълбоководните сондажи, като някои експерти настояват, че разливът е достатъчно основателна причина този вид добив да бъде изцяло забранен. „Първите жертви са рибарите в Луизиана, – пише един от вестниците с най-голям тираж в Южна Корея, JoongAng Sunday. – Никой на земята няма да остане незасегнат от въздействието на това бедствие.“

Проверките отразяват нарастващото безпокойство за петролните компании, които търсят начин да сондират все по-далеч в морето и по-дълбоко от всякога. Процесът е скъп, рискован и техниките са до голяма степен неизследвани, което си пролича и от неизпитаните методи на BP при опитите й да спре разлива. Най-драматична е реакцията в САЩ, където бяха забранени офшорните сондажи на дълбочина от 500 фута или повече до края на ноември. Освен това регулаторният орган, който осъществява надзор над дълбоководните сондажи, бе изцяло преобразен, като сега всички нови разрешителни вероятно ще бъдат доста по-труди за придобиване и се предвижда налагането на нови задължителни мерки за безопасност.

Съвсем различна е реакцията в Близкия Изток, богат на петролни залежи.

Разливът е „голям проблем, но това не е криза“, каза Ганем Шукри, ръководителят на либийската National Oil Corp., който служи като де факто „петролен министър“ на страната. В Ирак Тарик Шафик, директор на консултантската „Petrolog and Associates“, заяви, че властите [в САЩ], отговарящи за петрола, може и да затегнат регулациите, но той се надява, че „съществуващите договори ще бъдат уважени и изпълнени в държавата, в която ВР притежава 38% дял в дружество за разработване на нефтеното находище Румалия, оценявано на 17,8 милиарда барела“.

Добивайки по-голямата част от нефта на суша, страните от Близкия Изток вместо като заплаха виждат петролния разлив в Мексиканския залив като възможност за засилване на влиянието си в региона, ако дълбоководните сондажни бъдат ограничени.

Европейската реакция също бе остра, но в по-друга посока.

На фона на заглавия като „Петролен апокалипсис“ във водещи немски издания като Sueddeutsche Zeitung, акциите на BP стремглаво спадат през последните два месеца. Компанията е загубила почти половината от пазарната си стойност от 20 април досега. Акциите на швейцарската Transocean ООД също паднаха.

Това е потенциално лоша новина за милиони пенсионери в Европа, тъй като двете дружества са основни опорни стълбове на пенсионните фондове. Около 18 милиона души във Великобритания притежават акции в BP, най-вече чрез своите пенсии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*