Малайзия разследва убийството на тигър

За нашите географски ширини това звучи абсурдно, но другаде не е: властите в Малайзия разследват смъртта на тигър.

Малайзийските власти, отговорни за опазването на дивата природа, започват разследване на случая със смъртта на тригодишен тигър. Делото е важно, защото е част от опитите на страната да удвои популацията на застрашения от изчезване вид.

Тигърът бил убит в северната част на щата Перак, след като селянин се оплакал, че тигърът е нападнал кокошарника му. Той поискал от местните власти да отстрелят хищното животно.

Убийството на тигъра се случва в момент, когато властите в страната полагат всички усилия да удвоят популацията на тигрите до 1000 животни в срок до 2020 година. В момента на полуострова са останали само 500 животни от застрашения вид, след като през 1950 г. са наброявали над 3000.

Започнато е дознание по случая. Човекът е трябвало да ни информира и да ни извика да заловим тигъра жив, – коментира Сабрина Шариф от се казва от местното министерство по околната среда. „Ние не искаме да убиваме тигрите. Работата ни е да ги опазваме и съхраняваме“. По думите й, ведомството в момента провежда собствено разследване на случая и ще повдигне обвинение, ако се установи, че е направено нещо погрешно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*