Toyota и EDF ще тестват Prius във Великобритания

Японският производител на автомобили Toyota и френското ютилити дружество EDF започват тригодишен тест на презареждаемата хибридна кола Prius във Великобритания.

Тестът на автомобила, който разчита на съчетание от батерии и бензинов двигател, има за цел да изследва поведението на клиентите и да установи как те възприемат презареждаемите хибридни автомобили (PHV). Като представител на тази група коли, Prius се различава от изцяло електрическите возила по това, че може да се задвижва или от заредената батерия, или от конвенционално гориво – бензин.

„Като част от програмата ние ще направим демонстрация на възможностите на PHV в рамките на трите години проучвания, които започват юли. Работейки в реални условия, 20 презареждаеми хибрида ще бъдат отдадени под наем на лондонски организации от публичния сектор и бизнес потребители,“ разказа управляващият директор Мигел Фонсека каза по време на старта на програмата.

Презареждаемият Prius може да измине около 12 мили с едно зареждане на батерията от час и половина, но преминава към ползване на хибридния двигател по време на дълги пътувания или при нужда от по-голямо ускорение, обясни Фонсека. Возилата ще използват литиево-йонни батерии вместо никел-метал-хидридни, каквито се използват в стандартния Prius.

Като част от тестовия период EDF пък ще инсталира редица станции за презареждане из цял Лондон. Фирмата прогнозира, че Великобритания ще има 1,5 милиона нисковъглеродни превозни средства с ниски въглеродни към 2025 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*