Новият хибрид на Honda ще е най-евтиният в Япония

Honda Insight, най-евтиният хибрид на японския пазар, ще бъде изместен от още по-евтин аналог, също от Honda

Най-новият хибрид на Honda Motor ще струва с една пета по-малко от най-евтиния хибрид на японския пазар, разбра се вчера. Изострящата се конкуренция вече оказва своето влияние – цените спадат, но за бизнеса това значи, че хибридите стават бизнес с все по-малък марж на печалба.

Honda Insight, най-евтиният хибрид на японския пазар, ще бъде изместен от още по-евтин аналог, също от Honda

Новата кола ще струва около 1,5 милиона йени, което се равнява на 16 570 щ.д. или 13 550 евро. Това я прави най-евтиния хибрид в Япония. Колата ще се появи на пазара тази есен.

Подобна цена се явява с 400 хляди йени по-ниска от Insight, другия хибрид на Honda.

По-ниските цени са добри за купувачите, но не и за акционерите“, коментира Йошихико Табей, анализатор в Kazaka Securities. По думите му, цената е по-ниска от очакваното от пазара и това може да доведе до мъчителна ценова война с Toyota Motor Corp. Освен това ще постави двата производителя в неизгодна позиция спрямо всички останали автомобилни производители, които се фокусират предимно върху автомобилите на бензин, носещи по-висок марж.

Toyota най-сетне започна да се радва на печалби от своя Prius, а Honda едва-едва успява да прави някаква печалба от Insight. Ще им бъде трудно да изкарват пари от хибриди.“

От Honda отказаха коментар по въпроса.

Новият хибрид се базира на модела Fit и много от частите му са същите като като в Insight, което намалява развойните разходи за Honda. Машината ще е в състояние да изминава 30 с един литър гориво.

Ценовата надпревара между Honda и Toyota при хибридите започна да се нажежава откакто дебютира хибридът Insight през февруари February 2009. Малко след това се появи и най-евтиният досега Toyota Prius. Относително ниските цени на двата водещи производителя на хибриди в съчетание с данъчните облекчения за екологични автомобили в Япония помогнаха за бързото популяризиране на хибридните коли в страната на изгряващото слънце.

При цени от порядъка на 1,5-1,6 милиона йени и с производителността на конвенционална бензинова кола, хибридите ще стават все по-популярни дори и без данъчните облекчения“, смята Табей.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*