Скритата заплаха от пушенето на цигари

Пушенето без съмнение е заплаха за човешкото здраве, но зловредният ефект върху околната среда като че ли винаги е бил подценяван, особено в контекста на далеч по-големите вредни въздействия на други фактори.

Пушенето генерира по около 5-10 грама въглериден двуокис на всяка изпушена цигара. С това цялостният принос на цигарите в общия обем въглероден двуокис изглежда нищожен: едва 0,000032 процента, т.е. пренебрежимо малко на фона на другите източници на парникови газове.

Към това пушачите допълват и друг аргумент – че самото дишане на човека произвежда много повече въглероден двуокис.

Ето обаче едни други данни, които пушачите може дори и да не знаят.

Журналът „Tobacco Control“ тези дни публикува данни от изследване за това колко вредни частици опадат в околната среда в резултат на пушенето на цигари. Оказва се, че от гледна точка на изхвърлените във въздуха твърди частици цигарите са по-страшни от замърсяването от дизеловите автомобили.

При проучването са измерени твърдите частици, изхвърлени от двулитров турбо дизелов двигател, оставен да работи в продължение на 30 минути в затворен гараж. После данните са сравнени с обема на частиците, отделени във въздуха от горенето на три цигари в същия гараж. Сравнението показва, че твърдите частици, изхвърлени от дизеловия двигател, са възлизали на 88 микрограма на кубически метър въздух, докато твърдите частици, попаднали във въздуха от цигарите, са достигнали 830 микрограма на кубически метър.

Боклукът от цигарите също е огромен проблем за околната среда. Около 4,5 трилиона цигарени фасове биват разхвърляни по света всяка година. Освен че се разграждат с десетилетия, фасовете са опасни и защото съдържат токсини в концентрации, способни да убиват животни.

В опит да се справят с проблема наскоро китайски учени намериха начин да използват цигарените фасове за предпазване на стоманени тръби от корозия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*