4 идеи за една по-зелена ваканция

Още няколко дена остават до юли, когато всички се втурваме на почивка, а след него иде знойният август – любимото време за отпуск за повечето българи. Ако вече планирате ваканцията си, ето няколко идеи как можете да я направите по-зелена, при това без да си създавате неудобства, а напротив.

Как ще стигнете дотам?

Пътуването със самолет е бързо и удобно, но въздушният транспорт е един от най-големите замърсители на въздуха. Ако дестинацията ви позволява, изберете алтернативен транспорт – например влак. Естествено, за далечни пътувания в чужбина той няма как да е достоен заместител, но за пътувания из страната е чудесно решение – а и по пътя ще можете да щракнете прекрасни снимки из живописните поля и планински баири на страната. Автомобилът с висока ефективност на използваното гориво също е добър вариант за пътуването през ваканцията.

Къде ще отседнете?

В хотела, който ще изберете за почивката си, също можете да живеете „зелено“. Ако в банята му има малоструен душ, можете спокойно да използвате икономичния му режим. Ако хотелът има програма за екологичното използване на хавлиените кърпи и бельото, отделете минутка да прочетете инструкцията. Ако тоалетното казанче е двустепенно, възползвайте се от тази му функция.

Ако пътувате в чужбина, то предварително можете да изберете „зелен“ хотел, тъй като повечето ходели на своя уебсайт информират гостите си за еко-инициативите, които прилагат. Това може да включва не само малоструйни душове и програми за повторното използване на хавлиите, но и данни за използване на енергоспестяващо осветление, електроуреди с етикет Energy Star, компостиране на отпадъците, поддържане на градини и много зеленина.

Как ще се движите наоколо?

Ако сте в населено място, то най-вероятно има транспортна система, която можете да използвате, вместо да ходите с автомобила си. Един отличен вариант обаче е да си вземете велосипеди и да се движите с тях, а когато става дума за по-къси разстояния, можете и да походите пеша. Така ще се раздвижите, ще поспортувате и ще се чувствате в добра форма, а и ще си намерите добро оправдание за няко по-разточителна вечеря.

Доброволческа ваканция

Ако ви е омръзнало да прекарвате ваканцията, стоейки на едно място и умирайки от мързел и скука, и ви се иска някакво по-вълнуващо преживяване, то не е нужно да търсите услугите на клубове за бънджи скокове или други екстремни спортове – можете да се включите в някоя доброволческа природозащитническа акция. Това може да е кампания за спасяване на застрашен вид, за засаждане на определени растения с цел спасяване на гори, за почистване и маркиране на екопътеки и др. Освен, че ще помогнете на природата, ще намерите и много добри приятели сред останалите доброволци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*