Нова вело-алея от стари принтерни касети?

Не е изненада, че отпадъците от електроника и електроуреди – често наричани накратко е-отпадъци – се трупат с бясно темпо в депата ни. Сега обаче австралийската национална паркова служба е подходила творчески към проблема: заедно с дружеството Repeat Plastics Australia тя е изградила изцяло нова вело-алея с настилка от…. стари тонер-касети. Алеята е направена изцяло от пластмасови материали от излезлите от употреба принтерни касети.

Новата вело-алея е с дължина 10,6 мили, т.е. 17 километра, и се простира между Алис Спрингс и Симпсънс Гапс в северозападната част на Австралия. Алеята се радва на вниманието на над 120 000 посетители всяка година. Според министър Карл Хамптън, отговорен за парковете и дивата природа, инициативата отразява ангажимента на австралийското правителство за устойчиво развитие, „спасяването на депата, дървета и осигуряването на по-дълъг живот с по-малко поддръжка.“

Мостът, който е част от алеята, е приятно убежище за местните жители и туристи, които търсят начин да се насладят на преживявания на открито, но всеки може да оцени и спестените средства от използването на рециклирани материали -цялата вело-алея, заедно с платформа за наблюдение към нея, коства на града само 330 000 долара.

1 коментар

  1. Интересувам се какъв продукт е произведен от старите тонер-касети, за да може да се изгради тази велоалея и дали съществува на българския или международния пазар такъв продукт?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*