Експерти искат Европа да забрани опасен химикал

Учени и международни здравни организации от цял свят призоваха европейските органи за безопасност на храните да въведат нови регулации срещу опасността от излагане на потенциално вредни химически агенти, които са част от пластмасовите контейнери за храни и напитки.

В отворено писмо до Европейската служба за хранителна безопасност EFSA група от 60 учени и здравни активисти от 15 страни заявиха, че излагането на въздействието на химическия агент Бисфенол-А (BPA) може да увреди здравето, особено сред уязвимите групи като деца и бременни жени.

BPA е химикал в масовото производство, използван в повечето поликарбонатни пластмаси. Той е част от всички пластмасови опаковки на храни и напитки, включително бебешки бутилки и шишета за спортни напитки, а също и епоксидните лепила в контейнерите за консервирани храни и напитки.

Някои от най-новите научни изследвания са установили връзка между излагането на BPA и повишения риск от от здравословни проблеми като сърдечни заболявания, рак на гърдата и диабет.

Европейската служба за хранителна безопасност EFSA се очаква да публикува ново „научно становище“ относно безопасността на Бисфенол-А, след като бе помолена от Европейската комисия да направи преоценка на рисковете.

Регулаторите в областта на хранителната безопасност в Канада и Съединените щати вече започнаха да предприемат мерки срещу излагането на BPA. Канада например планира да забрани употребата му в бебешки бутилки. Все още обаче не са налице подобни действия на ниво Европейски съюз.

Някои европейски страни обаче, като Швеция, Германия, Франция и Дания, са готови на едностранни действия за справяне с проблема.

Шведският министър на околната среда заяви миналия месец, че ако ЕС не забрани BPA в пластмасите за бебешки бутилки, Стокхолм ще го стори посредством забрана на национално равнище. Германската агенция по околна среда пък издаде нови насоки за производителите и вносителите на BPA, призовавайки да се използват „алтернативни вещества, които представляват по-малък риск за човешкото здраве и околната среда във всички области на употреба“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*