Откриват завод за рециклиране на е-отпадъци

[обновен] Днес в Нови Искър се открива завод за рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, съобщиха от Министерски съвет.

С пускането в експлоатация на съоръжението, собственост на фирма НАДИН ЕАД, за първи път в България започва да работи система за преработване на отпадъчна техника. Капацитетът на завода е достатъчен да покрие обема излязло от употреба оборудване не само у нас, но и на съседни страни.

Рециклиращата инсталация позволява преработката на големи домакински уреди – хладилници, перални машини и др; малки уреди; изчислителна и комуникационна техника, медицински уреди и др. Възстановяват се желязо, пластмаси, мед и благородни метали, алуминий и др.

Премиерът Бойко Борисов благодари на инвеститорите за това, че са вложили над 40 млн. лв. в съоръжението и са осигурили над 150 работни места. Той подчерта, че преработката на остаряла техника и електрически уреди ще се извършва по най-добрата немска технология. „Предприятието е 100% екологично чисто и изключително високотехнологично. Радвам се, че в условия на криза има фирми, които инвестират в подобни проекти”, заяви министър-председателят.

Излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване е един от най-големите екологични проблеми в световен мащаб. Необработените отпадъци от излезлите от употреба електрически уреди и електронна техника причиняват вреди на околната среда и оказват негативно влияние върху здравето на хората, прониквайки в почвата и водите. В този смисъл правилното управление на т.нар. електронен скрап е крайно необходимо.

Статистиката сочи, че всеки европейски гражданин „произвежда“ средно годишно от 17 до 20 килограма електронни отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*