Проследяват с GPS още 7 царски орлета

Предавателят тежи 70 грама и се захранва чрез соларна клетка.

През следващата седмица стартира поставянето на сателитни предаватели на 7 млади царски орела у нас. Инициативата се осъществява от Българското дружество за защита на птиците в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от ЕС.

Сателитните предаватели позволяват на експертите от БДЗП да проследяват полета на орлите почти в реално време, да научават повече за начина им на живот, за местата, които посещават, а също да събират и анализират информацията за заплахите, пред които този световно застрашен вид е изправен. Като се има предвид ограничения брой птици от този вид у нас, от съществено значение за опазването на вида е да се знае какво се случва с младите орлета след като пораснат и станат самостоятелни. Ценно е да има информация къде се скитат, къде отлитат през зимата, в кои райони се събират за чифтосване и т.н.

Това е втората година, когато от БДЗП поставят сателитни предаватели на младите царски орли. Миналото лято в рамките на проекта екип на БДЗП постави предаватели на други 7 царски орела и това даде изключително ценни резултати. Всички птици с предаватели излетяха успешно от гнездата си. Повечето от тях мигрираха на юг и прекараха зимата в различни страни. Един от орлите – Борил, достигна чак до Саудитска Арабия, но там трансмитерът му спря да предава и съдбата на орела остана неизвестна. Две от птиците – София и Топола – се завърнаха напролет в България и в момента кръжат у нас. Останалите птици загинаха при различни обстоятелства – две от токов удар, една от отравяне и една при неизяснени обстоятелства.

По този начин проследяването на птиците дава много важна информация за причините за намаляването на популацията на царския орел.

Седемте млади птици, които тази година ще бъдат оборудвани с предаватели, ще са от различни части на страната. Те все още не са отлетели от гнездата си, но в същото време са достатъчно големи и заякнали – като възрастен орел, за да могат да носят предавател.

Самият предавател представлява малко устройство, което се прикрепва на гърба на птицата със специално проектирани презрамки, които да не пречат на движенията й. Предавателят тежи 70 грама. Птицата лесно свиква с тежестта му и може да го носи до края на живота си. Устройството има соларна клетка, която зарежда батерията с енергия от слънцето.

Предавателят тежи 70 грама и се захранва чрез соларна клетка.

Седемте орлета са достатъчно много, за да може статистическите данни за тях да са „представителна извадка“ за всичките новоизлюпени 23 орлета, обясниха от БДЗП. Еко-защитниците освен това обмислят да приберат предавателите от орлите, които загинаха, и да ги прикачат на птици от тазгодишното поколение. Така броят на наблюдаваните орлета ще стане по-голям.

Системата за сателитно проследяване разполага с интерактивен онлайн модул, който позволява на всеки да разгледа местоположението на орлите. Който иска да уизнае подробностите за седемте орлета, може да посети сайта saveraptors.org. Там всеки орел е отбелязан с името си и номерче, а полетът на всяка от птиците се маркира с различен цвят на картата.

Тази пролет у нас успешно са се излюпили 23 царски орлета. Това е почти толкова, колкото и миналата година, когато се излюпиха 24 орлета, посочиха от БДЗП. Броят на размножаващите се двойки е 16. Анализът на тези цифри сочи, че е налице добър гнездови успех – 1,4. Миналата година гнездовият успех е бил 1,1. В световен мащаб за тези птици е прието, че гнездови успех над 1 е много добър.

От друга страна тревожна е вестта, че броят на гнездящите двойки е по-малък – миналата година размножаващите се двойки са били 18. Намалял е и броят на заетите територии от двойки – те са 18, а миналата година са били 20. Това вероятно се дължи на повишената смъртност през зимния период, казват от БДЗП. Тревожната статистика се допълва от шокиращ факт от последните дни: за първи път у нас е регистриран случай на кражба на новоизлюпен царски орел. Малко орле на 40 дни е откраднато от гнездото му в Сакар. Първоначално защитниците допуснали, че орлето е паднало по време на буря. По дървото с гнездото обаче са намерени остатъци от алпийска техника, следи от алпийска техника, а близо до дървото на земята – следи от гуми от мощна високопроходима машина.

Царските орли живеят около 20 години в естествената си среда. На възраст около 3-4 г. образуват брачни двойки. Младите орли често избират определени райони, където се събират на групи и всяка от птиците се оглежда за брачен партньор. Именно районите за такива „сбирки“ са също част от феномените, които експертите искат да наблюдават посредством сателитните предаватели.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*