Слънчевата кула – чиста и конкурентна електроцентрала? (+видео)

Слънчевата кула в Испания

Има много различни начини, чрез които можете да извлечете използваема енергия от слънчевата светлина, и всички те имат своите предимства и недостатъци. Исторически най-големият недостатък е цената в сравнение с по-традиционните източници на енергия като въглищните електроцентрали.

Може би обаче е само въпрос на време възобновяемите енергийни източници да станат по-конкурентоспособни. Ето една интересна идея, която от няколко години не оставя на мира специалистите по соларни технологии: „Слънчевата кула“.

Въпреки че повечето хора никога не са чували за нея, проектът за Слънчевата кула всъщност е вече осъществен, макар и в малък мащаб, в Испания – преди години. Наскоро обаче една частна компания, наречена EnviroMission, започна да работи по изграждането на голяма Слънчева кула – 200-мегаватова електроцентрала – разположена в австралийската пустош. Компанията също така активно работи по планове за изграждане на подобни електроцентрали в Китай и Невада.

Дизайнът е интересен, защото се базира на идеята, че електроцентралата събира топлия въздух, който през деня се формира близо до повърхността на земята, и вкарвав една фуния този топъл въздух. Фунията наподобява комин и в нея има разположени турбини, които се задвижват от издигащия се нагоре горещ въздух.

Слънчевата кула в Испания

Технологията в известна степен наподобява вятърните кули, но вместо да разчита на хоризонтално движещ се въздух (вятъра) Слънчевата кула концентрира топъл въздух, който се формира близо до повърхността на земята, в комина, където топлият въздух по естествен път се издига нагоре. Дори и в ден без вятър, слънчевата кула ще произвежда електроенергия, докато конвенционалните вятърни кули ще стоят неподвижно.

Общият обем енергия, която може да се произведе от слънчевата кула, зависи от два основни фактора: (1) колко площ ще обхваща нейният навес, засмукващ топлия въздух, и (2) каква е общата височина на кулата. Планът на EnviroMission предвижда стъкленият навес да покрива до няколко квадратни мили от пустинята, а кулата да е висока 1000 м. Такава кула би била най-високата построена от човека структура.

Едно от предимствата на слънчева кула пред използването на фотоволтаични панели за производство на електроенергия е, че Слънчевата кула може да произвежда електроенергия дори и в моменти, когато няма пряка слънчева светлина, например след залез слънце. Тъй като земята под навеса остава топла дълго, тя продължава да затопля въздуха, докато в околността температурата постепенно спада. Това поддържа температурна разлика спрямо фунията, благодарение на което генерирането на електроенергия може да продължи.

Веднъж построена, Слънчевата кула има потенциал да бъде икономически конкурентна на въглищните централи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*