Индустриалци предупреждават: стимулите за биомаса ще вдигнат CO2 емисиите

Увеличеното потребление на биомаса в резултат на правителствени субсидии може да доведе до увеличаване на вредните емисии на въглероден двуокис, предупреди една индустриална организация тази седмица.

Според Федерацията на производителите на дървесни изделия във Великобритания, която се базира на две независими едно от друго проучвания, CO2 емисиите могат да се увеличат с 1% при нарастващото използване на дървесна маса за генериране на енергия. Изводите, които асоциацията прави, са приложими за всички индустрии, където използването на дървен материал за добив на енергия има накъде да се увеличава.

Федерацията твърди, че едни правителствени субсидии за използването на дървесна биомаса биха окуражили „най-интензивно от гледна точка вредни емисии“ използване на дървения материал за добив на енергия.

Освен това подобни стимули могат да вдигнат цената на дървенсината. Това покачване на цената може да достигне до нива, при които производителите на дървени мебели и други изделия от дърво да закъсат.

На свой ред това може да доведе до освобождаването на голям брой служител, т.е. ще допринесе за безработицата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*