Tesla направи фурор на фондовата борса

Tesla Roadster

Американският производител на електрически автомобили Tesla Motors вчера направи фурор на фондовата борса със своето първично публично предлагане. Акциите на фирмата поскъпнаха с цели 40%, с което инвеститорите потвърдиха виждането си, че електрическяит автомобил е бъдещето на транспорта.

Tesla Roadster

С това IPO-то на Tesla се оказа второто най-добро първично публично предлагане за тази година. Въпреки че като цяло борсовият ден не беше оцветен в зелено, като Nasdaq спадна с 3,85 процента, инвеститорите докараха цената на акциите на Tesla do $23,89, след като започнаха от първоначалните $17.

Калифорнийската фирма се радва не само на ентусиазма на Уол Стрийт. Неотдавна тя получи заем в размер на $465 милиона от американското правителство, а се ползва и с други благини като благоприятни данъчни облекчения от федералното правителство и местните власти.

Нейният модел Roadster, който може да измине 393 километра с едно зареждане на батериите и ускорява до 60 мили в час (до 97 км./ч/) за 3,7 секунди, получи много позитивни оценки в ревютата из автомобилните медии.

Все пак за инвеститорите това е един немалък риск, предупреждават анализаторите. Компанията загуби 236 милиона долара от миналата есен досега, а е продала едва 1000 автомобила. Наливането на пари и от държавния бюджет, и от фондовата борса може да се окаже наливане в черна дупка, ако фирмата не успее да маркетира добре бъдещите си модели и да ускори бизнеса си.

Според мениджърите, очакванията са, че загубите ще намалеят бързо. Генерираните до момента загуби шефовете обясниха с ускоряването на оперативната работа, свързана с разработването на модела S.

1 коментар

  1. 1000 автомобила по 100 000 долора едни = 100 000 000 долара.Не е малко.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*