Готвят закон за възобновяемите енергийни източници

68 проекта на закони са включени в законодателната програма на правителството за 2010 г., съобщи правителственият пресцентър. От тях 13 са ратификации на международни споразумения и меморандуми, 11 са проекти на нови закони.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще внесе три нови закона. Единият от тях е за енергията от възобновяеми източници.

Подробности за проекта не се съобщават. От програмата на кабинета става ясно, че ВЕИ законът, който се готви в енергийното ведомство, е единственият норматив, който касае екологията и „зеления“ бизнес.

На заседанието си днес правителството предложи и промени в Закона за автомобилните превози. Регулацията предвижда регулиране на таксиметровите услуги, регламентиране на задължителни изисквания за превозите на деца или ученици, регулация за превозни средства с атракционна цел, финансови изисквания за лицензиране на превозвачите. Проектът не предвижда мерки за въвеждане или насърчаване на екологичен транспорт.

Междувременно депутатите гласуваха на първо четене решението ВЕИ електроцентрали като вятърни паркове, слънчеви електроцентрали и др. да не могат да се строят върху земеделска земя от първа до четвърта категория. Това са най-плодородните терени в страната. Мотивите на управляващата партия са, че така ще се повиши защитата на високопродуктивната земеделска земя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*