Учени зоват да озеленим „бетонната джунгла“

Дърветата могат да изиграят съществена роля за подобряването на качеството на живот в градовете, сочат анализите на нов доклад на британски учени. Техните изводи са верни и за градовете във всички други страни, където увеличаването на населението , засиленото строителство на сгради и инфраструктура е за сметка на изсичането на дърветата.

От Woodland Trust посочват, че липсата на достатъчно зеленина в градовете е пряко свързана с появата и засилването на редица проблеми – както здравословни, така и битови. „Малки и големи градове могат да облекчат някои остри проблеми, пред които сме изправени като общество“, заяви водещият автор на доклада Майк Таунсенд.

Проблемите, очертани в доклада, включват физически и психически проблеми като детското затлъстяване, замърсяването на въздуха, високите температури лятото и произтичащите от тях здравни рискове, внезапните наводнения и др.

Засаждането на повече дървета в градската среда доказано води до подобряване на качеството на въздуха, намаляване на температурата и опазване на здравето на хората, сочи докладът. Дълготрайната тенденция на намаляване на дървесната растителност в градовете понижаващи трябва да бъде спряна и „обърната“, за да се подобри достъпът на хората до зелени площи в градските райони, сочи проучването.

Според Таунсенд, засаждането на дървета е един добър начин да започне да се обръща негативната тенденция, а зелените пространства могат да доведат до значителни подобрения срещу сравнително малко разходи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*