Отложиха нощния полет на първия соларен самолет

Не беше отдавна, когато светът научи за първия изцяло соларен самолет. В началото на тази година той направи първия си полет – над Швейцария. Създателите му се зарекоха, че този успех ще изтрие всякакви възможни оправдания на тема слънчева енергия – и че скоро ще накарат соларния самолет да излети на нощен полет.

Е, среднощният полет беше планиран, но пилотът Андре Боршберг вчера обяви, че нощният полет се отлага заради технически проблем. Той беше планирал да излети от швейцарска авиобаза и да лети през нощта, след като самолетът е генерирал достатъчно енергия през деня, за да има достатъчно заряд в батериите му.

Бертран Пикар, шеф на Solar Impulse – фирмата, създала соларния самолет, обясни че пилотът му ще трябва да изчака пристигането на важна част от САЩ.

Моделът HB-SIA има 12 000 соларни клетки и трябваше да излети от Пайерн в западната част на Швейцария, за да лети 24 часа. До този момент роботизирани летателни апарати са извършвали подобни полети, но не и пилотиран от човек самолет.

Самият Пикард е известен с първия нон-стоп пилотиран околосветски полет с балон през 1999 г. Той и колегата му Боршберг искат да докажат, че соларната енергия има голямо практическо приложение в бъдеще – в авиацията и в живота на обществото като цяло.

HB-SIA прилича на глайдер, но е доста по-голям като размах на крилете – в това отношение е като модерен пътнически самолет. Изграден е от ултра-леки материали и използва свръх-ефективни соларни клетки, батерии, мотори и витла. За първи път беше показан на бял свят миналата година и оттогава досега е правил няколко полета, но само през дневно време.

Наследникът му HB-SIB ще бъде по-голям и с по-добра техника за управление, а създателите му смятат да го използват за първия трансатлантически соларен полет. През 2013 пък те искат да направят околосветска обиколка със соларен самолет.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*