ЕИБ финансира най-голямата европейска офшорна вятърна ферма Belwind

Европейската инвестиционна банка предостави 300 милиона евро финансиране на Belwind за неини проект за офшорна вятърна ферма, намираща се в Блайт банк в Северно море, на 46 км край бреговете на Белгия. Belwind ще бъде най-голямата белгийска офшорна вятърна ферма. Нейното изграждане трябва да допринесе за постигане на целите, заложени от белгийското правителство, 6% от електроенергията на страната да се произвежда от възобновяеми енергийни източници.

Изграждането на вятърен парк върви по график и се очаква да бъде завършено до началото на 2011. Въпреки, че не е напълно оперативен, проектът вече вдигна шум в местните медии, особено след като спечели наградата за „Най-добра енергийна сделка на годината“.

Общо 55 турбини ще има вятърната ферма при завършването си, обяснява Франк Коенен, изпълнителен директор на Belwind.

До момента 56 стоманени фундамента са вече изградени на дълбочина 30 метра под водата, като всяка база е с дължина над 70 метра и с диаметър от 5 метра, с тегло около 500 т. Най-високата точка на турбините ще бъде 160 м над морското равнище. 26 от турбините вече са монтирани и ще започнат да въртят перки през октомври. През това време би трябвало да бъдат изградени и останалите турбини.

Всяка турбина Vestas V90 има капацитет 3 MW/час. Максималният капацитет на 55-те турбини ще е 165 MW/час или 540 000 мегаватчаса годишно.

Вятърната ферма може да доставя на електроенергия за около 175 000 жилища.

Електроенергията ще се транспортира от Belwind към електропреносната мрежа ELIA във вътрешността на страната. Електричеството ще се продава от Electrabel на крайни потребители, които могат да бъдат училища, болници, семейства, индустрия и т.н. …

Концесията за офшорната ферма е със срок 20 години, като е налице клауза за възможно удължаване на срока с 10 години.

Предвидена е и втора фаза на проекта, посочват от Belwind. Налице е разрешение за нея, като проектирането на тази втора фаза ще започне през 2010 г., а строителството е планирано за 2011 година. Допълнителният капацитет е 165 MW.

Заетостта, която проектът осигурява, е свързана с ангажирането на 150 души специалисти на пълно работно време за първия, инженерингов етап, след това 2000 души в производствения етап, 250 души за инсталационния етап и 60 души за поддръжка.

165-мегаватовият проект е най-големият проект за офшорна вятърна ферма. За ЕИБ това е първият път, кгаото се ангажира с риск, свързан с офшорни вятърни системи. Общо ЕИБ е осигурила 50% от необходимите средства – 150 млн. евро по директно и 150 млн., гарантирани от датската агенция за експортно кредитиране. Очакваната обща стойност на проекта е в размер на 614 млн. евро. Очаква се инвестицията да се изплати в рамките на десет до петнадесет години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*