LED осветление ще блесне в Лувъра

Управата на Лувъра е планирала мащабен ремонт на световноизвестния музей, при който сегашното осветление ще бъде заменено от енергийно ефективно, ценово ефективно LED осветление. За тази цел, пирамидата на Лувъра, проектирана от архитект И.М. Пей, ще бъде преобразена.

Toshiba е компанията, подписала споразумението да извърши монтажа на новото осветление. Като първи етап от тоталното преобразяване новото осветление ще обхване стъклените пирамиди и вътрешно осветление на градината на Наполеон, Cour Carr?e, подземията на Лувъра, входът, площадът и центърът за посетители, обясниха от Toshiba.

Осветлението в Градината на Наполеон очаква да бъде завършено през 2011 г., а останалите части – осветленеито на входа и подземното лоби към Парижките потайности ще бъде завършено през 2012 година.

Човек не може да се се почуди дали всичко това означава, чесветлините на Лувъра ще променят блясъка си. Лос Анджелис, например, откакто смени уличното осветление с LED осветление, е променил цвета на нощния си блясък от оранжево към бяло.

Сиянието на Лувъра обаче веднъж вече е променяло цвета си. Оригиналните 100W халогенни лампи, проектирани от Клод Енгл и компанията за осветителен инженеринг Erco му придадоха нов, оранжев блясък. Това се промени, след като през 2005 г. музеят и Erco подмениха осветлението с лампи с метални халогениди.

Значението на осветлението за създаването на приятна атмосфера, не е подценено от Toshiba, която през март произведе последната си крушка с нажежаема жичка. Компанията казва, че обстановката, която осветлението създава, е важен въпрос, който се взема под внимание при работата за постигане на енергийна ефективност.

Светлината носи емоционална сила, която създава атмосфера и обогатява живота ни. Toshiba зачита това качество, известно като „акари“ – японска концепция, според която осветлението е способно да ни привлича и да създаде дълбоки усещания за нашите сетива и чувства“, се казва в изявление на фирмата. Тя обещава да се стреми да следва това разбиране при работата си в Лувъра.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*