Норвегия и Швеция се сдобиват с гигантски вятърни турбини

General Electric планира да инсталира четири 4-мегаватови вятърни турбини край бреговете на Норвегия и една в Швеция, обяви фирмата.

Още през март GE обяви, че ще инвестира 450 млн. долара в рамките на следващите 10 години, за да разшири европейския си бизнес с вятърни турбини. По това време компанията заяви, че инвестицията й включва планове за инсталиране на най-големите мегаватови офшорни вятърни турбини, произведени до този момент, но твърде малко други детайли бяха представени.

Сега обаче GE е готова да разкаже повече за намеренията си. Фирмата обяви, че четири 4-мегаватови вятърни турбини ще бъдат инсталирани в Рогаланд Каунти на югозападния бряг на Норвегия. Те ще се изградят в сътрудничество с норвежките енергийни компании Statoil и Lyse. Ако се приеме, че проучванията за въздействието върху околната среда и финансирането са успешни, GE прогнозира, че турбините ще бъдат вдигнати и работещи още през 2012 година.

Друга 4-мегаватова турбини ще бъде инсталирана при известното шведско пристанище Гьотеборг, като тя би могла да е готова и да заработи по-скоро – още през 2011. Турбината е проектирана да отговаря на изискванията за турбина в близките крайбрежни зони. Проектът се реализира в партньорство с Gothenburg Energy.

4-мегаватовата вятърна турбина на GE има 110 м диаметър на ротора. За сравнение, едно игрище по стандартите на Националната футболна лига е с дължина 109,73 м.

Подобно на 2,5-мегаватовите турбини на GE, гигантската 4-мегаватова турбина е с директно предаване и не се нуждае от скоростна кутия.

Производители на вятърни турбини като Siemens и GE от известно време насам се насочиха към създаването на гигантски вятърни турбини, за да се постигне максимална ефективност за определен пространство, тъй като офшорните зони са ограничени и много от местата вече са „гъсто населени“ с турбини. Тези големи вятърни турбини са в състояние да генерират енергия дори и от слаб вятър, което разширява обхвата на местата, където могат да бъдат инсталирани.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*