Туристи в Швейцария ще се разхождат с електромобил из планината

Моделът Think - удобен за градската среда, а защо не и за курорти?

Електромобилите ще могат да бъдат наемани в периода между юли и септември в хотели, гаражи и ЖП гари. С тях туристите ще могат да щъкат из регионите Гомс и Хаслитал.

Две здрави кози, водещи 10 крави с регионални и национални флагове, вързани на рогата им, пълзят нагоре из планините – тази уникална гледка можеше да се види тази седмица при откриването на нов туристически еко-проект в Швейцария. Още по-изумителното бе, че зад животните пъплеше тиха редичка от 60 ярко оцветени малки автомобила, които след това ускориха ход – все така тихо! – към най-близкия алпийски проход. „Мисля, че само една от тези крави вдига повече шум, отколкото всички ние заедно“, каза Федерико Сомаруга, представител на местните туристически власти, седейки зад волана на една от двуместните коли.

Поводът за цялото шоу бе откриването в Централна Швейцария на зелен туристически проект, наречен Alpmobil, за насърчаване на използването на електрически превозни средства, задвижвани от батерии. Те ще се използват от туристите през лятото, докато посещават областта, която се намира на около 100 км югоизточно от Швейцарската столица Берн.

Изобилието на източници на електроенергия в региона, където силата на природата е впрегната чрез множество микроязовири и водни резервоари, е станала база за изграждането на 20 станции за зареждане на батериите на автомобилите от проекта Alpmobil. Това е изцяло зелена енергия.

Alpmobil, сред чиито спонсори са регионалният ВЕЦ-гигант KWO и кантоналните правителства заедно с някои организации за изследване на климата, е получил 60 автомобила „Think“ от едноименната норвежка компания за електромобили.

Моделът Think - удобен за градската среда, а защо не и за курорти?

Те ще могат да бъдат наемани в периода между юли и септември в хотели, гаражи и железопътни гари срещу 60 швейцарски франка на ден. С тях туристите ще могат да щъкат из регионите Гомс и Хаслитал.

„Think“, създадени във Финландия от специализирания производител Valmet Automotive, е замислена – като повечето електрически превозни средства – като градска кола, но тя е идеална и за развлекателни планински разходки, заяви говорителят на Alpmobil Дионис Халенбартер.

Гладкият 20-км преход от Майринген до Гримзел показва, че той е прав. Но също така показва колко е важно да се намалят вредните емисии от бензиновите двигатели на колите за оцеляването на зашеметяващия пейзаж в страната, който всички познават от очарователните пейзажи на пощенските картички.

По пътя, осеяните с огромни камъни склонове, спускащи се от върховете, разказват историята на изчезнали или изчезващи ледници, или на свлачища и лавини, които повишаващите се алпийски температури събуждат.

Електрическите автомобили, както посочват и техните почитатели, могат също така да изиграят важна роля в борбата с шума – друга тема, болезнена за Швейцария. А завъртането на ключа на „Think“ кара водача да се чуди дали изобщо двигателят е включен. По пътя му дори и при широко отворени прозорци единственото, което се чува, е триенето ма гумите в гладкия асфалт…

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*